Dzisiaj w roli głównej – topinambur! Warzywo doskonale znane wszystkim miłośnikom programów kulinarnych, w których pojawia się on pod postacią chipsów, puree, zup czy kruszonek. My dzisiaj zapieczemy go razem z cukinią i soczewicą. Dzięki temu zachowa swój cudowny aromat i chrupkość. Topinabur (topinambura?) dostaniecie już w co raz większej ilości sklepów i targów. Swoim wglądem przypomina bulwiaty, brązowy imbir, a połączenie go z tymiankiem jest wprost idealne 🙂 (dzięki Ola!)
Składniki:
- 1 cukinia
- 100 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 300g topinamburu
- 2 jajka
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- Tymianek – suszony lub świeży
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego/oleju rzepakowego

Wykonanie:
- Opłukaną soczewicę ugotować ze szczyptą sody oczyszczonej
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- Cukinię pokroić w 1 centymetrowe plastry
- Topinambur obrać i pokroić w pół centymetrowe plasterki
- Cebulę pokroić w piórka
- Na patelni rozgrzać olej lub masło, wrzucić cebulkę i smażyć około 3 minut
- Dorzucić soczewicę, sporą ilość pieprzu i szczyptę soli – smażyć około 5 minut
- Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami, szczyptą soli i łyżeczką tymianku
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- Na spod ułożyć plastry topinamburu, podsmażoną soczewicę z cebulką
- Całość zalać masą z jajek i jogurtu, a na wierz położyć plastry cukinii
- Zapiekankę piec około 30 minut
Smacznego!!!