Awokado nazywane jest również po polsku smaczliwką, bądź aligatorową gruszką. Jest najbardziej kalorycznym owocem, dlatego nie raz osoby dbające o linię nie spożywają go. To błąd! Awokado jest istnym darem natury – posiada szereg właściwości odżywczych i leczniczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i pomaga również w utrzymaniu figury.
100 g owocu awokado ma ok 160 kcal (670 kJ) i zawiera pełne bogactwo niżej wymienionych składników:
* zalecana dzienna dawka
Najważniejsze właściwości awokado:
- Zawiera tłuszcze jednonienasycone, które sprzyjają obniżaniu ‘złego’ cholesterolu LDL – a to za sprawą obecności związku organicznego zwanego beta-sitosterol.
- Jednocześnie podnosi poziom ‘dobrego’ cholesterolu HDL, wpływającego na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo–naczyniowych i stanowi dobry wybór dla osób chorujących na miażdżycę.
- Dzięki zawartości potasu, wpływa na regulację ciśnienia krwi.
- Jako źródło przeciwutleniaczy, głównie glutationu, które zmiatają wolne rodniki w naszym organizmie, opóźnia proces starzenia się
- Pomaga utrzymać masę ciała! Mimo wysokiej zawartości tłuszczów i kalorii, osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy, powinny wdrożyć w swoją dietę ten owoc. Kwasy tłuszczowe i błonnik dają uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie!
- Wysoka zawartość błonnika pomaga zachować w zdrowiu układ pokarmowy i utrzymywać stały poziom cukru we krwi.
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe działają ochronnie w kierunku insulinooporności, dzięki czemu chronią przed cukrzycą.
- Poprawia funkcjonowanie mózgu i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera – dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E.
- Niezbędny w diecie kobiet ciężarnych! Zawarty w nim kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.
- Chroni nasz wzrok (!) – dzięki zawartości luteiny
- Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwnowotworowe.
- Warto również zainteresować się pestką – zawiera aż 70% więcej przeciwutleniaczy niż miąższ oraz więcej błonnika.
Awokado na talerzu
Najpopularniejszą opcją zastosowania awokado w kuchni jest pasta guacamole – do smarowania pieczywa, placuszków, naleśników, jako dip do warzyw. Poza tym można używać go także na inne sposoby – dodając do sałatek, zup, mięs czy krojąc w plasterki na kanapkę. Do sałatek awokado kroimy w kostkę. Plastry awokado można kłaść na kanapki oraz krakersy z serem. Brazylijczycy dodają awokado do lodów. Filipińczycy robią napój ze zmiksowanego awokado, cukru i mleka.
Jak obrać awokado?
Najlepiej przeciąć dookoła wzdłuż, przesuwając nożem po pestce, a następnie trzymając każdą połówkę w osobnej dłoni wykonać gest jak przy odkręcaniu słoika – w ten sposób mamy 2 połówki! Z jednej z nich wyjmujemy pestkę. Miąższ kroimy wzdłuż i wszerz do głębokości skórki – powstaje kratka, którą łatwo jest teraz wyciągnąć.
Awokado należy niestety do owoców, które po obraniu bądź przekrojeniu szybko brunatnieją. Pozostawienie pestki w owocu, nie uchroni go przed ciemnieniem, gdyż najzwyczajniej zachodzi proces utleniania. Dlatego należy obierać go tuż przed spożyciem, a pozostałą część skropić sokiem z cytryny lub szczelnie owinąć folią spożywczą – tak, aby nie było dostępu do tlenu.
A co z pestką? Należy ją wysuszyć (na słońcu, kaloryferze lub w piekarniku), następnie włożyć do plastikowego woreczka, rozbić za pomocą młotka/tłuczka, po czym zmiksować w blenderze na pył. Otrzymujemy bombę witaminową, jako prosty dodatek do wszystkiego – owsianki, koktajli, sałatek, mięs.
Piśmiennictwo:
- https://poznajsienatluszczach.pl/2016/12/07/owocowa-bomba-tluszczowa-czyli-awokado/
- http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398744,awokado-moze-pomoc-kontrolowac-apetyt.html
- http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,411840,skladnik-brokulow-zmniejsza-objawy-starzenia-sie-u-myszy.html
Data wpisu: 15.01.2018r.