Burgery z batatów
Kiedyś bataty były zupełną nowością, teraz używa ich prawie każdy. Stają się też coraz bardziej dostępne w sklepach. Ten słodki ziemniak zawiera wiele drogocennych składników odżywczych takich jak: Karotenoidy to antyoksydanty niszczące wolne rodniki. Luteina i beta karoten poprawiające kondycję wzroku. Związki mineralne takie jak potas, magnez, żelazo, jod, wapń, czy fosfor. Witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, czy witaminę E i C. Wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka nowotworów, ale również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i serca. Można przyrządzić je na wiele sposobów: upiec, ugotować, czy zrobić burgery z batatów! W połączeniu z fasolą i innymi warzywami nie trzeba się martwić o ilość białka, węglowodanów i tłuszczów. Z pewnością będzie to pełnowartościowy posiłek, a do tego jaki smaczny!
Jak gotować szybko zdrowo i budżetowo?
Składniki na 8 burgerów:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 2 małe czerwone cebule,
- 1 duży batat,
- 4 łyżki sezamu,
- 50 g kaszy jaglanej lub mąki z kaszy jaglanej,
- Przyprawy: ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki imbiru.
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Fasolę odsączyć nie wylewając zalewy (może się przydać przy lepieniu burgerów) i zmiksować na gładką masę.
- Cebule drobno pokroić.
- Batata zetrzeć na tarce o grubych oczach.
- Sezam podprażyć na patelni do momentu, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat.
- Kaszę jaglaną zmiksować na mąkę.
- Wszystkie składniki wymieszać, nie zapominając o przyprawach – masa powinna się kleić, jeżeli nie dodać łyżkę zalewy spod fasoli.
- Formować burgery i piec w piekarniku około 35 minut.
- Podczas gdy burgery się pieką można przygotować dodatki do burgerów.