Pomysłów na dynię ciąg dalszy! Dzisiaj w niezwykłym wegetariańskim połączeniu z soczewicą i daktylami. Będzie jesiennie i rozgrzewająco 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie rurek cannelloni
- 2 szklanki puree z pieczonej dyni (można użyć mrożonej – gotujemy dynię na parze, a następnie miksujemy, jeżeli jest za bardzo wodnista, możną ją lekko podgotować w garnku)
- 2 cebule
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- Mała garść daktyli
- 1 łyżka masła klarowanego
- Pół szklanki migdałów
- Cynamon, kumin
Przygotowanie:
- Soczewicę opłukać, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Na suchej patelni podprażyć migdały, a następnie rozbić je tłuczkiem przez szmatkę.
- Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem.
- W osobnym garnku/misce wymieszać puree z dyni z ugotowaną soczewicą, pokrojonymi daktylami, migdałami i cebulką.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Przygotowanym farszem nadziewać rurki cannelloni i układać na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotowaną zapiekankę zalać wodą lub domowym bulionem do wysokości ułożonych rurek.
- Piec do miękkości makaronu, czyli około 30 minut.
SMACZNEGO!