W wielu rodzinach czosnek to jeden z tych artykułów spożywczych, który zawsze w domu musi być :). Czosnek to roślina z rodzaju Amarylkowatych, do której zaliczamy również cebulę. Traktuje się go za warzywo, przyprawę a także produkt o charakterze leczniczym. Jest obecnie jednym z najczęściej stosowanych naturalnych suplementów. W medycynie ludowej uważany jako remedium niemal na wszystkie choroby, począwszy od przeziębienia, poprzez choroby grzybicze aż do chorób nowotworowych. Czy słusznie? Na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym artykule
Świeży czosnek zawiera szereg związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie, m.in. organiczne związki siarki (w tym alliinę oraz skordyninę A i B), błonnik, flawony i flawonoidy (znane jako antyoksydanty), związki śluzowe oraz minerały, w tym selen, wapń, fosfor, żelazo i magnez a także witaminy w tym Wit. A, B1, PP oraz C.
Allina to jeden ze związków wartych szczególnej uwagi. To nieaktywna substancja, która podczas rozdrabniania rośliny (szczególnie zgniatania!) zamienia się na aktywną allicynę! Ta ostatnia ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodatkowo chroni nasze serce, działa przeciwzakrzepowo oraz pomaga utrzymać właściwe ciśnienie tętnicze i obniża „zły” cholesterol. Jeszcze jedną wspaniałą właściwością Allicyny jest ochrona błony śluzowej w żołądku przeciw H.pylori – bakterii, której występowanie może spowodować rozwinięcie choroby wrzodowej żołądka.
Prócz ogólnie korzystnego wpływu na zdrowie warto wspomnieć o tym jak czosnek wpływa na naszą odporność. Pewnie nie raz słyszeliście babciną poradę, aby podczas choroby jeść dużo czosnku 🙂 Może dawała wam również “miksturę” z czosnku, miodu i cytryny… Na pewno nie była zbyt smaczna ale mogła być bardzo skuteczna!!! Otóż wykazano, iż czosnek skutecznie spowalnia zmniejszenie odporności związane ze starzeniem się organizmu i z leczeniem przeciwnowotworowym. Dodatkowo, wyniki badań pokazują iż ma działanie przeciwalergicznie! W czasach kiedy niemal każdy z nas ma jakąś alergie, warto o tym pamiętać. Substancje zawarte w czosnku pobudzają również nasz układ odpornościowy do walki z patogenami, które atakują nasz organizm oraz wspomagają walkę naszego organizmu z nowotworem. Dzieje się tak głównie dlatego, że pobudzają namnażanie się komórek, które są odpowiedzialne za naszą odporność czyli leukocytów (głównie limfocytów oraz komórek NK, z ang. Natural killer cells – naszych naturalnych zabójców 🙂 )
Co również warte podkreślenia, czosnek to tzw. prebiotyk, czyli produkt, który wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Jej właściwy skład wpływa na cały nasz organizm- na odporność, masę ciała, prawidłową prace układu pokarmowego a nawet samopoczucie!
Podsumowując, pomimo tego, że czosnek nie jest lekiem na każdą chorobę, jego korzystny wpływ na zdrowie jest potwierdzony naukowo. Pamiętajcie o tym, żeby zawsze mieć w domu przynajmniej jedną główkę! Pomoże wam zadbać o zdrowie na co dzień oraz wesprze walkę z przeziębieniem czy spadkiem odporności. Dodatkowo wzmocni wasze serce i układ krążenia a także wpłynie korzystnie na działanie układu pokarmowego!
Piśmiennictwo:
- Adaki S, Adaki R, Shas K, Karagir A, Garlic: Review of literature; Indian Journal of cancer, 2014; vol.51, issue 4, str. 577-581
- Lanzotti V, The analysis of onion and garlic; Journal of Chromatography, 2006; vol. 1112, issue 1-2, str. 3-22
- http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Czosnek-jako-roslina-lecznicza/, data wejścia 16.12.2016, godz. Wejścia: 22.50
- Karwowska W, Czy warto jeść czosnek?; Wykład wygłoszony w ramach “Wszechnicy Żywieniowej w SGGW” w dn. 17.10.2007r.
Autor tekstu: Magdalena Kowalewska
Autor grafiki: Alicja Golonka
Data wpisu: 25.09.2017r.
Autor grafiki: Alicja Golonka
Data wpisu: 25.09.2017r.