D

Home / D

A I B I C I D I E I F I G I H I I I J I K I L I M I N I O I P I R I S I T I U I W I Z I Ź I Ż I

Dieta przeciwzapalna

– dieta stosowana w przypadku stanu zapalnego, stan zapalny występuje przy wielu chorobach przewlekłych i jest reakcją układu odpornościowego. Przeczytaj więcej o diecie przeciwzapalnej.

Cukrzyca

– grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem glukozy we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki[2]. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić: cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne, rzadziej występujące typy. Najczęstszą postacią cukrzycy jest cukrzyca typu 2, polegająca na zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Stan ten wymaga produkcji nadmiernej ilości insuliny, co w dalszym przebiegu choroby przekracza zdolności wydzielnicze trzustki. W cukrzycy typu 2, dochodzi do uszkodzenia komórek beta w wyspach trzustki i upośledzenia, a później zaprzestania wydzielania insuliny.* źródło wikipedia. Specjalistą w sprawach cukrzycy jest Karolina Cudzich-Gunia przyjmująca w gabinetach we Wrocławiu.