Wszechobecne zanieczyszczenia, chemia w żywności, lekach, kosmetykach, środkach czystości wnika codzienne do naszego ciała, a jesień i wiosna to pory roku, w których warto przeprowadzić dietę detoksykacyjną, aby oczyścić ciało i umysł. Nasz organizm jest cudowną machiną, która każdego dnia sobie radzi z tymi atakującymi go „urokami cywilizacji”. My, jako właściciele takiego wspaniałego narzędzia, jakim jest nasze ciało, powinniśmy od czasu do czasu wspomóc go w tej trudnej pracy, jaką dla nas wykonuje.
Kiedyś regularne posty były wpisane w nasza kulturę. Pościło się kilka razy do roku i było to uwarunkowane rytmami natury i religią (np. 40 dniowy post przed świętami Wielkiej Nocy wiązał się nie tylko z zapisami w Biblii, ale też dokładnie wpisywał się w czas, gdy naturalnie kończyły się zimowe zapasy, należało ograniczyć ilość spożywanych pokarmów i czekać na wiosnę, kiedy to znowu pojawi się pożywienie). Współcześnie przy całorocznym dostatku wszelkich produktów spożywczych, zaburzoną ich sezonowością i wysokim przetworzeniem, nawet jeszcze bardziej niż kiedyś warto raz lub nawet dwa razy do roku przeprowadzić dla swojego zdrowia dietę detoksykacyjną, która pomoże usunąć z naszego organizmu wszelkie niepotrzebne rzeczy zebrane w wyniku nadmiernego spożywania pokarmów i stałej ekspozycji na związki chemiczne.
Optymalną porą przeprowadzenia detoksu jest wiosna i jesień. Nie należy oczyszczać organizmu gdy temperatura jest zbyt niska, ponieważ dieta odtruwająca prowadzi również do wychłodzenia organizmu (bardzo częstym objawem są zimne dłonie i stopy). Detoks organizmu wymaga czasu i konsekwencji. Skuteczność oczyszczania zależy w dużej mierze od właściwego przygotowania się. Najlepiej 10 dni przed rozpoczęciem detoksu stopniowo wyeliminować z diety mięso, używki, jaja, ryby, biały cukier, mleko i jego przetwory, napoje gazowane, żywność przetworzoną i typu fast food. Należy też unikać glutenu, zbyt ostrego jedzenia oraz czosnku i cebuli (choć to naturalne antybiotyki to używane w nadmiarze obciążają jelita i niszczą naturalna florę bakteryjną). Po takim przygotowaniu można przystąpić do detoksu organizmu. Trwa on 7 dni.
Dni od 1 do 4
Spożywa się wyłącznie warzywa i owoce o odczynie zasadowym (skutecznie odkwaszają organizm + oleje (olej z lnianki, olej kokosowy, oliwa z oliwek); jeśli w tym okresie wystąpią bóle głowy, osłabienie, czy wymioty (skutki usuwania toksyn) warto „wesprzeć się” lewatywą.
Dni od 5 do 7
Dietę rozszerza się o węglowodany złożone (kasze, ryż, pełne ziarna) + pestki + orzechy (dostarczają energii do skutecznego oczyszczenia organizmu).
Dietę rozszerza się o węglowodany złożone (kasze, ryż, pełne ziarna) + pestki + orzechy (dostarczają energii do skutecznego oczyszczenia organizmu).
Jak najlepiej zacząć dzień?
1. Dzień należy zacząć od szklanki ciepłej wody z cytryną (wypijanej zaraz po przebudzeniu) – wspomaga odporność i metabolizm.
2. Następnie można wziąć np. prysznic.
3. Po prysznicu lub 30 min po przebudzeniu należy wypić koktajl lub świeżo wyciskany sok.
Wiosną i latem pije się zielone koktajle. Zawarty w nich chlorofil usuwa toksyny, dostarcza enzymów trawiennych i wzmacnia krew- substancje odżywcze z wypitego na czczo soku dostają się do krwioobiegu już po 15 min!
Jesienią i zimą bardzo ważnym elementem porannego posiłku podczas detoksu (i nie tylko) jest imbirówka, która rozgrzewa wychłodzony dietą i pogodą organizm. Imbirówka to napój rozgrzewający do picia między posiłkami (warunek: min godzinę po i 30 min przed posiłkiem). Składniki: 1 litr wody, kawałek imbiru (o długości kciuka), ½ łyżeczki kurkumy, sok z połowy cytryny, łyżka miodu (do ostudzonego do 40 stopni napoju). Przygotowanie: wodę gotujemy z imbirem i kurkumą około 5 minut; zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny; dosładzamy miodem po przestudzeniu.
Przydatne sprzęty w prowadzeniu diety:
– Wyciskarka ślimakowa – w przeciwieństwie do sokowirówki wyciskarka miażdży ścianki komórek roślin wydobywając sok nawet z takich warzyw takich jak nać pietruszki, jarmuż czy szpinak); sok pozyskany w ten sposób ma dużo więcej składników odżywczych, nie utlenia się szynko i jest o wiele gęstszy. Ręczna wyciskarkę tego typu można nabyć już od 250 zł.
– Bender o minimalnej mocy 450 W – niezastąpiony przy przygotowaniu koktajli.
– Dobra tarka i ręczna szatkownica do warzyw.
– Naczynie do gotowania na parze.
– Termos – na rozgrzewające napary i herbatki.
– Papier do pieczenia – służy do wykonania francuskiej obróbki termicznej w Polsce zwanej „papilotami”, dzięki której warzywa duszą się w własnym sosie i nie tracą cennych składników odżywczych.
– Wok ze stali węglowej – najlepsze naczynie do przygotowywania potraw metodą stir-fry, czyli krótkiego smażenia w wysokiej temperaturze (najzdrowsza metoda smażenia); warzywa wrzucamy na bardzo rozgrzaną minimalna ilość tłuszczu w woku po kilku minutach podlewamy wodą i sosem sojowym, po chwili takiego gotowania „na parze” potrwa jest gotowa; tak przygotowane warzywa zachowują swoje właściwości odżywcze.
Niezastąpione produkty:
- Agar (wywar z alg) – oczyszcza organizm, absorbuje metale ciężkie i substancje radioaktywne, oczyszcza jelita i nerki.
- Awokado – jest na liście z 15 warzyw i owoców, które nie wchłaniają pestycydów; źródło kwasów omega-3 i luteiny i rozpuszczalnego błonnika. Więcej w naszym wpisie cenne właściwości awokado.
- Bataty (słodkie ziemniaki) – są lekkostrawne i oczyszczają organizm z metali ciężkich, są bogate w antyoksydanty, podczas detoksu dodadzą energii i nie obciąża diety kalorycznie (105 kcal/100g).
- Chlorella (alga słodkowodna) – zawiera najwięcej chlorofilu ze wszystkich roślin na świecie i 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie.
- Jabłka – zawierają pektyny (najwięcej w skórce), które pomagają usunąć toksyny z układu pokarmowego i regulują florę bakteryjną.
- Jagody goji – maja bardzo silne właściwości antyokydacyjne; zawierają 18 aminokwasów, witaminy ACE i z grupy B, wapń, potas i luteinę.
- Jarmuż – bogactwo witamin C, A i K, wapnia, żelaza, miedzi i potasu. Działa przeciwnowotworowo. Sam sok smakuje nie ciekawie, ale doskonale sprawdza się jako dodatek do porannych zielonych koktajli. Więcej w naszym artykule o właściwościach zdrowotnych jarmużu
- Kasza jaglana – jedno z najlepszych zbóż w diecie oczyszczającej, usuwa z organizmu nadmiar śluzu, który przyczynia się do stanów zapalnych, wspomaga leczenie kandydozy.
- Migdały – mają silne działanie antyoksydacyjne dzięki wysokiej zawartości witaminy E.
- Olej lniany (budwigowy) -źródło kwasów omego-3; należy go stosować wyłącznie do potraw zimnych.
- Olej z lnianki (rydzowy) – od setek lat był używany na ziemiach polskich w czasie postu; jest bogatszy w kwasy omega-3 niż olej liany (54%), oczyszcza wątrobę; należy go dodawać do lekko ostudzonych potraw.
- Orkisz – zawiera gluten a gluten w procesie oczyszczani organizmu należy wykluczyć z diety całkowicie, jednak dobrej jakości orkisz warto spożywać, ponieważ stymuluje „poruszanie” zastojów w wątrobie.
- Pokrzywa – sok z pokrzywy wzmacnia organizm, zapobiega anemii (zwiększa liczbę erytrocytów i podnosi poziom hemoglobiny).
- Siemię lniane – pomaga oczyścić jelita z toksycznych złogów ze względu na wysoka zawartość błonnika; 1 łyżeczka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na WNKT; pestki są nie trawione, natomiast zmielone siemię lniane można przechowywać w lodówce tylko 3 dni ze względu na utlenienie się kwasów tłuszczowych i utratę cennych właściwości; dodaje się do potraw na zimno.
- Spirulina (alga z rodzaju sinic) – oczyszcza wątrobę z toksyn i jest źródłem pełnowartościowego białka.
- Trawa jęczmienna (proszek/sok) – pomaga neutralizować pestycydy obecne w produktach spożywczych i środowisku.
- Quinoa (komosa ryżowa) – „matka zbóż”; jest lekkostrawna, zawiera bogaty zestaw aminokwasów (metionina wspomaga komórki wątroby) wspomaga układ immunologiczny ma bardzo niski IG (35).
Przyprawy i zioła w detoksie:
- Czarnuszka – „złoto faraonów”; działa pozytywnie na wątrobę (ochrania i odtruwa jej miąższ); wspomaga układ odpornościowy; pomocna w leczeniu astmy i raka trzustki,
- Curry – pomaga w wydzielaniu żółci, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej,
- Cynamon – pomaga w osłabieniu, bólach mięsni, zaburzeniach rytmu serca, wzmacnia nerki,
- Cząber – idealny do dań jednogarnkowych i zup; posiada właściwości odkażające i antybakteryjne; działa moczopędnie, pobudza czynność żołądka i prace kory nadnerczy; przeciwdziała procesom gnilnym w jelitach, szybko usuwa wzdęcia,
- Czystek – napar działa antyoksydacyjnie. przeciwstresowo, antygrzybicznie. Przeczytaj więcej dlaczego warto pić czystek.
- Estragon – poprawia trawienie, działa żółciopędnie, przeciwdziała cofaniu się żółci do żołądka, łagodzi bóle wątrobowe.
- Gosmasio (sól sezamowa) – wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, podkręca metabolizm, reguluje florę bakteryjną, pomaga ograniczyć spożywana sól, która zatrzymuje wodę w organizmie; składniki: szklanka sezamu, czubata łyżeczka soli; przygotowanie: na suchej patelni prażymy sezam (nie przypalamy), przesypujemy do miski; mielimy w młynku razem z solą; przesypujemy do szczelne zamkniętego słoika.
- Imbir – poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa wydolność umysłową dlatego jest świetnym remedium na osłabienie podczas detoksu.
- Kardamon – dynamicznie porusza metabolizm, porusza zastoje w jelicie grubym, rozgrzewa nerki, działa rozgrzewająco w i przeciwbakteryjnie; warto go dodawać do gotującej się kaszy jaglanej lub ryżu, a także koktajli i puddingów bananowych.
- Kumin rzymski – pobudza trawienie, działa przeciwgnilnie i rozkurczowo; leczy zaparcia; idealny do zup z soczewicy i humusu.
- Kurkuma – działa silnie przeciwnowotworowo (blokuje przerzuty), chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi; można ja dodawać do jaglanych koktajli z owocami.
- Oregano – bardzo ważne w diecie oczyszczającej, rozgrzewa i równoważy wychładzające działanie wielu potraw; działa przeciwgrzybicznie; olejek z oregano leczy kandydoze.
- Ostra papryka (chilli, pieprz cayenne itp.) – przez wzrost termogenezy organizmu ze względu na zawarta kapsaicynę pomaga oczyścić organizm i spalić tkankę tłuszczową.
Podczas diety oczyszczającej można bez wyrzutów sumienia sięgać po dokładki pokarmów w dowolnych ilościach z zastrzeżeniem, że przez pierwsze 4 dni spożywa się TYLKO i wyłącznie warzywa i owoce. Przez cały okres pije się DUŻO wody niegazowanej lub soków z świeżo wyciśniętych owoców (pomagają przy usuwaniu toksyn z organizmu). Przez kilka kolejnych dni po zakończeniu należy unikać tych produktów, które zostały odstawione podczas przygotowaniu do detoksu.
Referencje:
Zaręba M.: Jaglany detoks. Oczyść organizm w 7 dni. Paschal 2015.
Szaciłło K., Szaciłło K.: Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni. Agora 2016.
Zaręba M.: Jaglany detoks. Oczyść organizm w 7 dni. Paschal 2015.
Szaciłło K., Szaciłło K.: Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni. Agora 2016.