14 października, 202014 października 2020
E-mail: kontakt@dietetyk-proporcja.pl
Dietetyk dla dzieci Wrocław
Co oferuje dietetyk dla dzieci Wrocław ?
Co raz więcej rodziców ma problem z jedzeniem u swojego dziecka. Niejadki, kompulsywne objadanie się, otyłość olbrzymia to przypadki spotykane co raz częściej w praktyce dietetyka. Skąd biorą się takie problemy? Dlaczego dieta dla dziecka przysparza tyle problemów?
Warto zacząć od początku. Prefernecje smakowe naszego organizmu były kształtowane już w łonie matki. To co jadła nasza mama będąc z nami w ciązy, wpływalo na smak wód płodowych i tym samym decydowało o naszych smakach. Idąć dalej – jeżeli byliśmy karmieni piersią, to mleko również zmieniało swój smak w zależności od diety matki karmiącej. Nie bez powodu mówi się, że dzieci karmine piersią mają większą tolerancje na nowe smaki w momencie rozszerzania diety. Tak na prawde najważniejsze w rozwju prawidłowych nawyków żywieniowych jest pierwsze 1000 dni – czyli okres od poczęcia do 3 roku życia dziecka. To w tym czasie dieta dziecka kształtuje przyszłe nawyki żywieniowe oraz programuje zdrowie. Mówiąc inaczej – przez pierwsze 3 lata życia dieta dziecka jest najważniejszym elementem wpływającym na jego przyszły stan zdrowia.
W tym złotym okresie w jadłospisie naszych pociech warto uwzględnić jak i wyeliminować niektóre składniki. Warto do 3, a na pewno 2 roku życia wyłączyć z diety dziecka cukier. Nie wnosi on bowiem nic wartościowego, oprócz zbędnych kalorii, które w późniejszym czasie będą powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej. Niestety, co raz większe gorono pacjentów dietetycznych stanowią własnie maluchy, które wraz z rodzicami potrzebują diety odchudzającej.
Kolejnym składnikiem, który bezwzględnie musi zostać wyeliminowany z diety dziecka to tłuszcze utwardzone. Są one masowo wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ze względu na swoje właściwości technologiczne. Wyroby cukiernicze, żywność typu fast food, niektóre przyprawy w składzie tłuszcze utwardzone niekiedy mają nawet na drugim miejscu! Tłuszcze trans (bo tak inaczej się nazywają) sieją spustoszenie w całym naszym organizmie. Nie bez powodu niektóre państwa całowicie zabroniły ich używania w przemyśle, bo to własnie one odpowiadają za problemy kardiologiczne, które niestety występują co raz czesciej u co raz młodszych osób.
Dodatki do żywności takie jak barwniki syntetyczne, konserwanty, polepszacze smaku to kolejna grupa składników, której dieta dziecka nie powinna zawierać. Mogą one powodować liczne reakcje alergiczne, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny bezpośrednio zagrażający życiu. Spożywane w nadmiarze dodatki do żywności powodują problemy z zachowaniem dziecka, co przekłada się na negatywnie jego rozwój psychiczny.
Warto jednak podreslić, że w diecie dziecka powino się zachować umiar i równowagę. Najwazniejsze jest, aby zbudować dziecku solidne fundamenty zdrowego odżywiania, które będą przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak jedna z naważniejszych mądrości zyciowych. Pamiętajmy, odpwiednia dieta dla dziecka jest jak powietrze – niezbędna do życia.
Co raz więcej rodziców ma problem z jedzeniem u swojego dziecka. Niejadki, komulsywne objadanie się, otyłość olbrzymia to przypadki spotykane co raz częsciej w praktyce dietetyka. Skąd biorą się takie problemy? Dlaczego dieta dla dziecka przysparza tyle problemów?
Warto zacząć od początku. Prefernecje smakowe naszego organizmu były kształtowane już w łonie matki. To co jadła nasza mama będąc z nami w ciązy, wpływalo na smak wód płodowych i tym samym decydowało o naszych smakach. Idąć dalej – jeżeli byliśmy karmieni piersią, to mleko również zmieniało swój smak w zależności od diety matki karmiącej. Nie bez powodu mówi się, że dzieci karmine piersią mają większą tolerancje na nowe smaki w momencie rozszerzania diety. Tak na prawde najważniejsze w rozwju prawidłowych nawyków żywieniowych jest pierwsze 1000 dni – czyli okres od poczęcia do 3 roku życia dziecka. To w tym czasie dieta dziecka kształtuje przyszłe nawyki żywieniowe oraz programuje zdrowie. Mówiąc inaczej – przez pierwsze 3 lata życia dieta dziecka jest najważniejszym elementem wpływającym na jego przyszły stan zdrowia.
W tym złotym okresie w jadłospisie naszych pociech warto uwzględnić jak i wyeliminować niektóre składniki. Warto do 3, a na pewno 2 roku życia wyłączyć z diety dziecka cukier. Nie wnosi on bowiem nic wartościowego, oprócz zbędnych kalorii, które w późniejszym czasie będą powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej. Niestety, co raz większe grono pacjentów dietetycznych stanowią własnie maluchy, które wraz z rodzicami potrzebują diety odchudzającej.
Kolejnym składnikiem, który bezwzględnie musi zostać wyeliminowany z diety dziecka to tłuszcze utwardzone. Są one masowo wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ze względu na swoje właściwości technologiczne. Wyroby cukiernicze, żywność typu fast food, niektóre przyprawy w składzie tłuszcze utwardzone niekiedy mają nawet na drugim miejscu! Tłuszcze trans (bo tak inaczej się nazywają) sieją spustoszenie w całym naszym organizmie. Nie bez powodu niektóre państwa całkowicie zabroniły ich używania w przemyśle, bo to własnie one odpowiadają za problemy kardiologiczne, które niestety występują co raz częściej u co raz młodszych osób.
Dodatki do żywności takie jak barwniki syntetyczne, konserwanty, polepszacze smaku to kolejna grupa składników, której dieta dziecka nie powinna zawierać. Mogą one powodować liczne reakcje alergiczne, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny bezpośrednio zagrażający życiu. Spożywane w nadmiarze dodatki do żywności powodują problemy z zachowaniem dziecka, co przekłada się na negatywnie jego rozwój psychiczny.
Warto jednak podkreślić, że w diecie dziecka powiano się zachować umiar i równowagę. Najważniejsze jest, aby zbudować dziecku solidne fundamenty zdrowego odżywiania, które będą przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak jedna z najważniejszych mądrości życiowych. Pamiętajmy, odpowiednia dieta dla dziecka jest jak powietrze – niezbędna do życia.
Co raz więcej rodziców ma problem z jedzeniem u swojego dziecka. Niejadki, komulsywne objadanie się, otyłość olbrzymia to przypadki spotykane co raz częsciej w praktyce dietetyka. Skad biorą się takie problemy? Dlaczego dieta dla dziecka przysparza tyle problemów?
Warto zacząć od początku. Prefernecje smakowe naszego organizmu były kształtowane już w łonie matki. To co jadła nasza mama będąc z nami w ciązy, wpływalo na smak wód płodowych i tym samym decydowało o naszych smakach. Idąć dalej – jeżeli byliśmy karmieni piersią, to mleko również zmieniało swój smak w zależności od diety matki karmiącej. Nie bez powodu mówi się, że dzieci karmine piersią mają większą tolerancje na nowe smaki w momencie rozszerzania diety. Tak na prawde najważniejsze w rozwju prawidłowych nawyków żywieniowych jest pierwsze 1000 dni – czyli okres od poczęcia do 3 roku życia dziecka. To w tym czasie dieta dziecka kształtuje przyszłe nawyki żywieniowe oraz programuje zdrowie. Mówiąc inaczej – przez pierwsze 3 lata życia dieta dziecka jest najważniejszym elementem wpływającym na jego przyszły stan zdrowia.
W tym złotym okresie w jadłospisie naszych pociech warto uwzględnić jak i wyeliminować niektóre składniki. Warto do 3, a na pewno 2 roku życia wyłączyć z diety dziecka cukier. Nie wnosi on bowiem nic wartościowego, oprócz zbędnych kalorii, które w późniejszym czasie będą powowdować odkładanie się tkanki tłuszczowej. Niestety, co raz większe gorono pacjentów dietetycznych stanowią własnie maluchy, które wraz z rodzicamipotrzebują diety odchudzającej.
Kolejnym składnikiem, który bezględnie musi zostać wyeliminowany z diety dziecka to tłuszcze utwardzone. Są one masowo wykorzystywane w przemyśle spożywczym, ze względu na swoje właściwości technologiczne. Wyroby cukiernicze, żywność typu fast food, niektóre przyprawy w składzie tłuszcze utwardzone niekiedy mają nawet na drugim miejscu! Tłuszcze trans (bo tak inaczej się nazywają) sieją spustoszenie w całym naszym organizmie. Nie bez powodu niektóre państwa całowicie zabroniły ich używania w przemyśle, bo to własnie one odpowiadają za problemy kardiologiczne, które niestety występują co raz czesciej u co raz młodszych osób.
Dodatki do żywności takie jak barwniki syntetyczne, konserwanty, polepszacze smaku to kolejna grupa składników, której dieta dziecka nie powinna zawierać. Mogą one powodować liczne reakcje alergiczne, a w skrajnych przypadkach nawet wstrząs anafilaktyczny bezpośrednio zagrażający życiu. Spożywane w nadmiarze dodatki do żywności powodują problemy z zachowaniem dziecka, co przekłada się na negatywnie jego rozwój psychiczny.
Warto jednak podkreślić, że w diecie dziecka powinno się zachować umiar i równowagę. Najważniejsze jest, aby zbudować dziecku solidne fundamenty zdrowego odżywiania, które będą przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak jedna z najważniejszych mądrości życiowych. Pamiętajmy, odpowiednia dieta dla dziecka jest jak powietrze – niezbędna do życia.
Nasze artykuły w temacie dieta dziecka:
30 lipca, 201829 kwietnia 2019
Czy zdrowe odżywienie może być niebezpieczne? Czyli niepokojące zachowania żywieniowe nastolatków
20 września, 201730 kwietnia 2019
Żywienie niemowląt metodą BLW „Bobas lubi wybór” (Baby- Led Weaning )
Adres
ul. Jesionowa 35/1
50-504 Wrocław
Telefon
+48 519 427 198
+48 733 007 542
Dietetycy:

Alicja Golonka
Mgr Dietetyki
+48 733 007 542alicja.golonka@dietetyk-proporcja.plSkawina

Karolina Cudzich-Gunia
Mgr Dietetyki
+48 519 427 198cudzich.gunia@dietetyk-proporcja.plWrocław