Z pewnością każdy z nas wie, że dziś obchodzimy dzień dziecka! Ekspresowe lody są zdrowym deserem sprawiającym przyjemność dzieciom w każdym wieku. Ze względu na rozpoczynający się sezon owocowy można zrobić wiele kombinacji. My mamy natomiast dwie ciekawe propozycje:
- LODY BANANOWE Z SYROPEM KLONOWYM I KORABEM
- LODY TRUSKAWKOWO-MELONOWE Z MELISĄ I LIMONKĄ
Jeśli zastanawiacie się jakie inne zdrowe słodkości można wybrać dla dzieci to polecamy artykuł:
Zdrowe słodycze dla dzieci
Czy rodzic dbający o szczupłą sylwetkę może skusić się na lody?
Z pewnością! Jedząc żywność, której temperatura wynosi poniżej 36,6 st.C (czyli temperatury naszego ciała), organizm musi włożyć w jej strawienie energię, a tą czerpie z rezerw naszej tkanki tłuszczowej. Co prawda w przypadku lodów, ilość potrzebnej i wytwarzanej energii nie jest wyższa niż ich kaloryczność, ale mogą one w pewnym stopniu pobudzać nasz metabolizm.
Jakie lody wybierać?
Oczywiście te na bazie owoców, bez dodatku śmietany, czyli tak zwane sorbety. Różnice w ilości kalorii tych dwóch rodzajów lodów to około 20 kcal/gałka. Pamiętajcie również, że im bardziej kremowe i aksamitne lody, tym ich zawartość tłuszczu jest większa, przez co jedna gałka może mieć nawet 100 kcal (zaznaczymy, że gałka sorbetu to około 25 kcal)!
Na pewno wielu z nas ucieszy fakt, że sorbety mogą spokojnie zastąpić nam jedną z przekąsek, a jeżeli przyrządzimy je samodzielnie ze znanych nam składników, mogą stanowić bardzo zdrową i odżywczą formę deseru.
Nasza dzisiejsza propozycja na pyszne i zarazem ekspresowe domowe lody to:
EKSPRESOWE LODY BANANOWE Z SYROPEM KLONOWYM I KORABEM
Liczba kalorii to 213 na porcję 200 g.
Składniki na 1 litrowe opakowanie lodów bananowych:
- 4 banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka korabu – substytut kakao, pozyskiwany z drzewa korabowego z regionu śródziemnomorskiego, bogaty w minerały i witaminy, pozbawiony teobrominy i kwasu szczawiowego, które ograniczają wchłanianie niektórych składników z diety.
Wykonanie:
- Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zamrozić.
- Banany, syrop klonowy i korab wsypać do blendera o ostrych nożach i zmiksować na gładką konsystencję.
P.S. Dodatkowo do blendera można dodać herbatniki, aby wyszły lody o smaku ciasteczkowym 🙂
Zastanawiasz się jak wybrać dobre owoce?
Aby rozwiązać ten problem zajrzyj do naszego poradnika: Jak wybrać owoce i warzywa?
EKSPRESOWE LODY TRUSKAWKOWO-MELONOWE Z MELISĄ
I LIMONKĄ
Liczba kalorii to 62 na porcję 200 g.
Składniki na 1 litrowe opakowanie lodów truskawkowo-melonowych:
- 300 g truskawek,
- pół melona,
- garść listków melisy,
- sok z 1 limonki.
Wykonanie:
- Truskawki odszypułkować i zamrozić.
- Melona pokroić w kostkę i zamrozić.
- Zamrożone owoce wsypać do blendera o ostrych nożach, wycisnąć sok z limonki, dodać liście melisy i zmiksować na gładką konsystencję.
