Fit Nutella ze śliwek, czyli konfitura ze śliwek z kakao
Początek jesieni to okres zbierania śliwek. Ich słodki smak i piękny kolor sprawiają, że trudno im się oprzeć. Konfitura śliwkowa, czyli fit nutella ze śliwek to nasza propozycja zarówno dla małych i dużych łasuchów. Jest nie tylko pyszna (przygotujcie, a sami się przekonacie), ale również w wersji fit.
Zobacz również: Wegański owsiany chlebek z jagodami goi
Składniki na 10 porcji:
610 kcal (bez cukru)/ 750 kcal (z cukrem)
1 porcja – 61 kcal/ 75 kcal
- 1 kg śliwek,
- 4 łyżki kakao ciemnego 40g,
- ewentualnie cukier 40g,
- wanilia laska, kawałek 5g,
- dla wielbicieli słodkiego smaku 2 łyżki ksylitolu.
Wykonanie przy użyciu Thermiomixa:
Śliwki pozbawić pestek i włożyć do naczynia Thermomix. Miksować czas 1 min/obr.10. Następnie gotować w naczyniu czas 30 min/temp. 100/obr.1. Na pokrywę należy nałożyć koszyczek. Następnie dodać kakao oraz ewentualnie cukier lub ksylitol i wanilię oraz ponownie gotować czas 30 min/temp.100/obr.2. Na koniec całość zmiksować.
Wykonanie przy użyciu blendera:
Śliwki pozbawić pestek i drobno pokroić. Następnie przesmażyć je na patelni aby rozmiękły, około 30 minut. Gdy śliwki się już rozpadną dodać kakao, wanilię i ewentualnie cukier lub ksylitol. Smażyć na
małym ogniu kolejne 15 minut. Na koniec całość zblendować.
Uwagi:
Śliwkowa nutella nabiera lepkości z czasem, świeża będzie bardziej płynna.
Gotową konfiturę można przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i przechować przez kilka miesięcy.
Przepis świetnie sprawdzi się do naleśników, pieczywa chrupkiego, jogurtów oraz deserów.
Smacznego!
Więcej o zdrowych słodyczach dla dzieci.