HUMMUS – pochodząca z Libanu pasta, popularna na Bliskim wschodzie w kuchni arabskiej. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, bogata w pełnowartościowe białko i wiele cennych składników pokarmowych, oraz również niezwykle zdrowa tahini – czyli pasta zrobiona z ziaren sezamu. Tahini możemy zrobić samodzielnie (mieląc na maksymalnych obrotach ziarna sezamu), albo kupić gotową.
Dlatego też, dzisiaj zaproponujemy Wam przepis na przepyszny HUMMUS Z BURAKIEM. W połączeniu z pokrojonymi w słupki warzywami, stanowi doskonałą przekąskę lub mniejszy posiłek.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- ½ szklanki tahiny (przepis na wykonanie tahini – http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tahini/przepis.html)
- 1 średni upieczony lub ugotowany burak
- Sok z połowy cytryny
- 1-2 ząbków czosnku
- Przyprawy: sól, czarnuszka, oliwa
Wykonanie:
- Ciecierzycę namoczyć przez noc w przefiltrowanej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej.
- Następnie gotować na średnim ogniu przez około 60 minut. Jeżeli ziarenka po naciśnięciu palcami będą się rozchodzić na maślaną masę, to znaczy, że ciecierzyca jest gotowa.
- Przepłukać ziarna w zimnej wodzie.
- Dodać tahini, czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i wszystko utrzeć blenderem na gęstą i gładką masę.
- Kiedy pasta będzie bez grudek, dodać pokrojonego buraka i ponownie zmiksować.
- Pod koniec dodać ½ szklanki lodowatej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypać czarnuszką i skropić oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!