E-mail: kontakt@dietetyk-proporcja.pl
Proporcja Proporcja
  • Przepisy
    • Słodkie
    • Słone
  • Baza wiedzy
    • Infografiki
    • Porady
    • Artykuły
  • Podróże
  • Nasze Gabinety
    • Bielawa
    • Bieruń
    • Kraków
    • Tarnów
    • Mogilany
    • Skawina
    • Wieliczka
    • Wrocław 4Kids
    • Wrocław Krzyki
    • Wrocław Premium Clinic
  • Kontakt
Ile owoców można zjeść w insulinooporności IO?
0

Cierpisz na IO i zastanawiasz się ile owoców dziennie możesz zjeść?

Owoce to ważny element zdrowej diety. Są szczególnie ważne ze względu na wysoką zawartość witamin, składników mineralnych, czy innych związków aktywnych jak np. przeciwutleniacze. Owoce są źródłem cukru- glukozy i fruktozy, które wpływają na poziom glikemii. Przy insulinooporności temat słodkich przekąsek jest bardzo istotny. Często to własnie one są przyczyną niepowodzeń w trakcie redukcji masy ciała. Zatem – czy można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie ile owoców można zjeść cierpiąc w insulinooporności? A może zastanawiasz się, czy problem insulinooporności dotyka również Ciebie? Jeżeli tak, koniecznie zapoznaj się z objawami IO!

Zdrowa dieta powinna zawierać nie więcej niż 250 g owoców w ciągu dnia przy kaloryczności do 1700 kcal/dzień. W planach dietetycznych o niskiej zawartości kalorii (1200-1500 kcal) owoców powinno być mniej, jednak nie mniej, niż 150 g/ dz. Diety wysokokaloryczne (powyżej 2000 kcal/dzień) mogą zawierać więcej owoców, lecz nie więcej, niż 400 g/dzień. W insulinooporności lepiej jest wybierać mniej słodkie i nie zbyt dojrzałe owoce. Zawierają one mniej cukru, a tym samym nie powodują wysokiego podwyższenia poziomu insuliny.

Jakie owoce wybierać w insulinooporności IO?

Wybieraj: kwaśne jabłka, pomarańcze, grejpfruty, borówki, czy zielone banany.  Tak jak w pozostałych grupach spożywczych, przy zdiagnozowanej insulinooporności należy wybierać owoce jak najmniej przetworzone. Dlatego unikaj:

  • suszonych owoców,
  • syropów owocowych,
  • owoców z puszki,
  • soków, nektarów i napojów owocowych – ze względu na wysoki poziom cukrów prostych z jednoczesnym pozbawianiem błonnika pokarmowego.

 

Czy przy insulinooporności można jeść słodkie śniadania?

Nie zalecamy jedzenia słodkich śniadań w diecie dla insulinoopornych w związku z podwyższonym poziomem insuliny w godzinach porannych jaką organizm samoczynnie wydziela. Słodkie śniadania jak: owsianki, jogurty z owocami czy jaglanki należy pozostawić na drugie śniadanie.

 

Czy można jeść owoce na kolacje przy insulinooporności IO?

Kolacja w diecie o obniżonym indeksie glikemicznym nie powinna zawierać w swoim składzie owoców ze względu na zawartość w nich cukrów prostych, które organizm musi spalić jeszcze tego samego dnia. Wieczory to często mniej aktywne części doby, a wieczorny wysiłek nie koniecznie musi wymagać dowozu dużej ilości glukozy. Cukry proste, które nie zostaną wykorzystane na aktywność zostają zmagazynowane w tkankę tłuszczową.

Jeżeli Twoja aktywność fizyczna (ćwiczenia, siłownia, szybki spacer, energiczne sprzątanie, itp.) zaczynają się w godzinach wieczornych po kolacji to wtedy możesz dodać owoc w ostatniego posiłku w ciągu dnia.

Owoc może zostać dodany również do kolacji w diecie, w której zostały zaplanowane śniadania białkowo-tłuszczowe przy insulinooponości.

 

Czy można jeść owoce jako przekąskę przy IO?

W insulinooporności owoców nie należy jadać na czczo i samodzielnie, warto łączyć ze zdrowymi tłuszczami, np. orzechami/nasionami lub awokado oraz fermentowanymi produktami mlecznymi, np. z jogurtem, maślanką czy kefirem. Owoce nie stanowią również dobrej przekąski pomiędzy posiłkami, ponieważ podwyższają poziom glikemii i prowokują wyrzut kolejnej porcji insuliny, która nie opadła jeszcze po poprzednim posiłku.

Trzeba zatem pamiętać, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi ile owoców dziennie można zjeść w insulinooporności. Najważniejsze jest słuchać swojego organizmu i dostosować plan żywieniowy do własnego trybu życia.

insulinooporność owoce dieta online

Autor: mgr Karolina Cudzich Gunia

  1. Musiałowska Dominika, Makarowska Magdalena, Dieta w insulinooporności, Wydanie I, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2018
  1. Pawlak Joanna, Derlacz Rafał, Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach obwodowych, Dział Badawczo-Rozwojowy, Adamed Sp. z o.o., Pieńków, Czosnów, Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii UW, Warszawa, Warszawa 2011, http://www.postepybiochemii.pl/pdf/22011/200-206.pdf Data dostępu 06.01.2019
  1. Stolińska – Fiedorowicz Hanna, Insulinooporność. Leczenie dietą, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2018
  2. Suliburska Joanna, Kuśnierek Justyna, Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności, Czasopismo Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010;1(3):177-183, Via Medica, https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/28724, Data dostępu 12.03.2019
Autor tekstu: Karolina Cudzich Gunia
Data wpisu: 22.05.2019
Umów wizytę
In Baza wiedzy,PoradyTagged gotowanieobiadodchudzanieporadyprzepisredukcjaszybki obiadzupa krem

Leave a Reply Cancel Reply

Your email address will not be published.

Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

Najnowsze wpisy

  • Dieta matki karmiącej – czy taka istnieje? 19 lipca 2019
  • Dieta w depresji – czy żywienie ma znaczenie? 11 lipca 2019
  • Jakie są rodzaje strączków, czyli przewodnik po nasionach roślin strączkowych 3 lipca 2019
  • Sezon na szparagi – przepisy 1 lipca 2019
  • Dieta w anemii – czyli co jeść w niedoborze żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego? 17 czerwca 2019

Tagi

4kids awokado ciecierzyca cukier czekolada dieta dietetyk dynia dzieci dziecko gluten gotowanie jak wybrać jak wybrać dobry jarmuż jesień kasza jaglana kotleciki makaron makaron ryżowy mózg obiad odchudzanie otyłość porady przepis redukcja sałatka soczewica strączki suszone pomidory szybki obiad słodkie słodycze słone wakacje wege wołowina wspomaganie dietą zapiekanka zdrowa dieta zdrowie zupa zupa krem żywienie dzieci

Kontakt

Gabinet dietetyczny PROPORCJA https://www.dietetyk-proporcja.plkontakt@dietetyk-proporcja.pl+48 507 700 890

Nasi Dietetycy

  • Karolina Cudzich Gunia
  • Alicja Golonka
  • Anna Gan
  • Benita Kowalska
  • Agata Musiał
  • Katarzyna Patyk
  • Dagmara Wykurz
  • Małgorzata Ptak

Oferta

  • Indywidualne jadłospisy dla dzieci i dorosłych
  • Szkolenia i prelekcje
  • Analiza składu ciała
  • Dietetyk dziecięcy
  • Szkolenia
  • Leksykon dietetyki

Skontaktuj się z nami


więcej

Administratorem danych osobowych jest Dietetyk Mgr Karolina Cudzich-Gunia, ul. Jesionowa 56/12, 50-504 Wrocław, NIP:7712786940, e-mail: cudzich.gunia@dietetyk-proporcja.pl. Wykorzystywanymi danymi jest adres poczty elektronicznej. Dane przechowywane będą do odwołania zgody. Administrator stosuje wysyłkę spersonalizowanej oferty czyli profilowanie. Oświadczam, że moja zgoda jest dobrowolna, wiem o prawie do wglądu do moich danych, ich poprawienia, zgłoszenia do organu nadzorczego, usunięcia oraz do cofnięcia zgody (poprzez informację w formularzu, kontakt: mailowy, listowny, osobisty bądź telefoniczny).

Projekt i realizacja: Invisio Digital

PROPORCJA © 2017 | All Rights Reserved
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaNie wyrażam zgodywięcej w polityce prywatności i cookies