Jak nie marnować żywności?
Czy kiedyś zastanawiałaś się, ile jedzenia marnuje się w Twoim domu? Czy produkty/potrawy, które najczęściej wyrzucasz notorycznie się powtarzają? Polski Instytut Ekonomiczny wskazuje, że „statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co wskazuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg ”. Według badań najczęściej wyrzucamy suche pieczywo, produkty mleczne, owoce i wędliny ze względu na ich zepsucie (29% wskazań w badaniu). Kolejnym powodem marnowania i wyrzucania żywności okazują się zbyt duże zakupy spożywcze (20% wskazań) i brak możliwości konsumpcji produktów spożywczych zanim się przeterminują/zepsują. Nakładanie zbyt dużych porcji posiłków to również powód, dla którego wyrzucamy jedzenie do kosza (15% wskazań). Aby nie marnować żywości w ten sposób najlepiej nawiąż współpracę z jedną z naszych dietetyczek, a w ten sposób zadbasz prawidłowo o swoje zdrowie, o zasobność portfela i zdrowie naszej planety! Możesz zapisać się na wizytę poprzez kalendarz online.
Wielu przypadków marnowania żywności można uniknąć poprzez wprowadzenie prostych zasad przechowywania jedzenia, a dzięki temu przedłużając ich trwałość. Jeśli wiemy, jak poprawnie przechowywać żywność nasze jedzenie może pozostać świeże przez dłuższy okres.
Rys. 4. Grafika na podstawie raportu „Nie marnuję jedzenia 2018”, Kantar Millward Brown na zlecenie FPBŻ, podstawa – respondenci, którym zdarza się̨ wyrzucać́ niespożytą̨ żywność́ (N=225) – https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/marnowanie-zywnosci–dlaczego-wyrzucamy-az-tyle-jedzenia-
Ogólne zasady, aby zachować świeżość żywności
#1 Ustaw lodówkę na odpowiednią temperaturę do przechowywania – powinna ona pracować przy 3-4 stopniach Celsjusza, aby jedzenie było świeże jak najdłużej, a przy tym nie zamarzało.
#2 Kontroluj datę przydatności do spożycia przed zakupem danego produktu oraz regularnie pod czas przechowywania produktów w lodówce. Te, które będą jeszcze ważne przez dzień lub dwa kupuj jedynie, jeśli masz pewność, że spożyjesz je w tym czasie. Jeżeli masz na półce kilka kubeczków jogurtów- jedz najpierw te z krótszą datą przydatności.
#3 Planuj swoje menu z produktów, które aktualnie masz w lodówce, z uwzględnieniem daty przydatności do spożycia. Nie dokupuj kolejnych produktów, jeśli masz coś w swojej kuchni i możesz z tego ułożyć np. obiad.
#4 Uprawiaj zioła i sałaty na własnym balkonie/ogrodzie. Dzięki temu możesz zawsze korzystać ze świeżych i aromatycznych produktów. Jeżeli masz dużo ziół na balkonie zawsze możesz je suszyć i zachować na sezon zimowy. Sałaty możesz uprawiać również na parapecie przez całą zimę i cieszyć się świeżą sałatką przez cały rok.
#5 Kupuj od lokalnych rolników, korzystając z kooperatyw spożywczych, gdzie możesz na bieżąco zamawiać warzywa i owoce „prosto” z pola.
Przechowywanie owoców i warzyw
#7 Rozłóż ręcznik papierowy na dnie szuflady lodówki i wymieniaj go co kilka dni. Pomoże to zebrać nadmiar wilgoci, która przyczynia się do gnicia żywności.
#8 Aby pieczarki nie były oślizgłe, zawiń je w ręcznik papierowy przed włożeniem do lodówki.
#9 Gdy zauważysz, że Twoje pomidory zaczynają się psuć, upiecz je w kawałkach i umieść w pojemniku z oliwą w lodówce. Dzięki temu, pozostaną dobre jeszcze przez około tydzień. Możesz ich później użyć do sosu czy zupy.
#10 Umyj jagody i delikatnie skropl octem jabłkowym przed włożeniem do lodówki. Trzymaj je w plastikowym pojemniku lub w słoiku. Umieść je z tyłu lodówki, gdzie jest najzimniej.
#11 Owiń sałatę i jarmuż w wilgotny ręcznik papierowy. Jeśli zauważyłeś, że zaczyna więdnąć, spróbuj zanurzyć ją w lodowato-zimnej wodzie przez kilka minut.
#12 Marchew, selera i rzodkiewki pokrój je na grubsze plastry i umieść w lodówce w pojemnikach z przegotowaną, zimną wodą, dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
#13 Jabłka i banany trzymaj odseparowane od innych produktów. Wydzielają one etylen, który powoduje szybsze psucie się żywności. Natomiast, jeśli widzisz, że jabłka robią się miękkie, możesz je ugotować czy upiec, zamiast jeść na surowo. Gdy Twój banan czernieje użyj go do zrobienia placuszków, chleba bananowego lub zamroź bez skórki- będą one wspaniałą podstawą do zrobienia domowych lodów.
#14 Możesz przedłużyć żywotność zielonej cebulki poprzez umieszczenie jej w słoiku z wodą. Zaważysz też, że łodygi urosną!
#15 Szparagi pozostaną dłużej świeże, jeśli w lodówce ich końce będą zanurzone w wodzie (np. umieść je w płytkiej szklance wody).
#16 Nie rozdzielaj bananów, jeśli nie planujesz ich od razu zjeść. Pozostaną dłużej świeże, jeśli będą trzymane razem. Trzymaj je w temperaturze pokojowej, aż dojrzeją- nie umieszczaj ich w lodówce.
#17 Nie trzymaj czosnku w zamkniętym pojemniku w lodówce- stanie się gorzki. Będzie dłużej świeży, jeśli włożysz go do otwartego koszyka lub papierowej torebki po pieczywie.
#18 Jeśli zakupiłeś awokado, które musi dojrzeć, połóż je koło banana lub jabłka, trzymaj je w temperaturze pokojowej. Jeśli już dojrzeje, a Ty nie planujesz go od razu zjadać, umieść go w lodówce aby się nie zepsuło.
Przechowywanie mięsa, ryb i jaj
#19 Ryby należy trzymać w lodówce w torebkach na wierzchu miski z lodem. Pamiętaj, aby zjeść je najszybciej, jak możesz! Jeżeli planujesz większe zapasy- zamrażaj je zaraz po przyniesieniu do domu.
#20 Jajka najlepiej jest przechowywać w ich oryginalnym pojemniku, ustawione szpicem do dołu. Dzięki temu komora powietrzna w jajku będzie znajdowała się na górze i nie będzie powiększać swojej powierzchni kosztem reszty jajka.
#21 Mięso powinno być przechowywane w opakowaniu (nie woreczku foliowym- wtedy przełóż do szklanego naczynia), w którym był zakupione. Jeśli nie planujesz jeść mięsa w ciągu najbliższych 2 dni, zawiń je w folię aluminiową lub włóż do zamykanej torebki i umieść w zamrażalce.
Przechowywanie pieczywa i produktów suchych
#22 Mrożenie mąki przez 48 godzin zabija wszystkie insekty, które mogą się w niej znajdować. Później przesyp ją do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
#23 Kawę ziarnistą najlepiej jest przechowywać w hermetycznym i nieprzezroczystym pojemniku w lodówce.
#24 Przechowuj mąkę i ryż z liściem laurowym w pojemniku. Zapach liścia laurowego powinien trzymać szkodniki z daleka.
#25 Chleb powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku.
#26 Makarony i kasze przechowuj w pojemnikach lub słoikach, a nie w opakowaniu, w którym ją kupiłeś. Pomoże to zachować świeżość makaronu, płatków zbożowych i innych suchych produktów spożywczych.
Przechowywanie nabiału
#27 Przed umieszczeniem (otwartego) sera w lodówce owiń go w woskowany papier. Pozwala to serowi oddychać, a jednocześnie utrzymuje jego suchość.
#28 Przechowuj mleko na półce w lodówce, nie na jej drzwiach! Mleko będzie świeże dłużej, jeśli przez cały czas będzie w chłodnym miejscu! Produkty przechowywane na drzwiach lodówki podlegają zmianom temperatury za każdym razem, gdy ją otwierasz.
#29 Aby zachować świeżość jogurtu lub śmietany, przechowuj je do góry nogami! Odwrócenie pojemnika tworzy próżnię, która pomoże zmniejszyć szansę na rozwój pleśni lub bakterii na powierzchni.
#30 Przechowuj masło w oryginalnym opakowaniu. Kup go więcej, gdy jest na wyprzedaży i zamroź w torebce do zamrażania, a pozostanie w dobrym stanie przez okres do 6 miesięcy!
Więcej o tym jak bezpiecznie przechowywać żywność?
Jeśli zastosujesz się choć do kilku powyższych wskazówek z pewnością zauważysz, że wyrzucasz o wiele mniej żywności! Jednocześnie, skorzysta na tym Twój domowy budżet. Czy w takim razie nie warto poświęcić chwili, aby je zapamiętać? My wiemy, że na pewno warto!
Zapraszamy również na naszego Facebooka: www.facebook.com/dietetyk_proporcja/
Bibliografia:
- https://www.onegoodthingbyjillee.com/36-ways-to-keep-food-fresh, z dnia 05.05.2020
- https://www.self.com/story/budget-foods?fbclid=IwAR0Wod_xhh-XjLw18PiIdz-wIv9zzOMAGcMCD71aew7tYEopkWp3_r4NrPw, z dnia 08.07.2020
- ttps://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/marnowanie-zywnosci–dlaczego-wyrzucamy-az-tyle-jedzenia-, z dnia 08.07.2020