Jak wybierać warzywa ? Jak wybierać owoce?
Ile warzyw i owoców jest w Waszej diecie?
Damy Ci kilka prostych wskazówek, jak uniknąć takich rozczarowań, a tym samym jak możesz zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców:
Pierwsza zasada: Nie kieruj się zawsze zasadą, że piękny wygląd oznacza pyszny smak. Dla przykładu – błyszczące jabłka są pokryte specjalnymi woskami, aby uatrakcyjnić ich wygląd, co nie jest jednoznaczne z tym, że będą one soczyste i smaczne. Od wielu lat praktykowane jest stosowanie sporej ilości chemii w trakcie uprawy warzyw i owoców tylko po to, aby miały one nieskazitelny wygląd w momencie dotarcia na sklepowe półki. A nie zapominajmy o tym, że wiele z nich musi pokonać naprawdę tysiące kilometrów, zanim trafią na nasz stół. Przebarwienia i plamki nie zawsze oznaczają, że produkt jest do wyrzucenia. Może być to sygnał, że dane warzywa i owoce były hodowane bez nadmiaru sztucznych nawozów.
Druga zasada: Kieruj się zapachem. Kojarzysz zapach świeżych pomidorów? Albo świeżego zielonego ogórka? To właśnie to wyróżnia dobrej jakości warzywa i owoce. Sprawdź sam będąc w sklepie czy na targu jak w zimie „pachnie” (a raczej jak nie pachnie) pomidor i przypomnij sobie ich zapach z lata. Truskawki kupowane w grudniu praktycznie nie mają żadnego zapachu, a wiosną czuć je na każdym kroku. Kieruj się zapachem. Kojarzysz zapach świeżych pomidorów? Albo świeżego zielonego ogórka? To właśnie to wyróżnia dobrej jakości warzywa i owoce.
Trzecia zasada: Sprawdź świeżość po przez dotyk – dobrej jakości warzyw i owoce powinny być jędrne. Gdy widzisz jakieś wgniecenia, miejsca gdzie skórka ewidentnie różni się od całości twardością pod palcem to zrezygnuj z tej sztuki. Możliwe że w środku takiej papryki jest pleśń, albo część tego melona jest w środku już zgniła. Wiotka fasolka szparagowa, albo wyschnięta marchewka też nie będą dobrym wyborem. Wybierz te sztuki, które są w miarę twarde i niewyschnięte.
Te ogólne zasady powinien znać każdy z nas. A jak poradzić sobie już z konkretnymi warzywami i owocami?
- ARBUZ – postukaj w arbuza. Jeżeli usłyszysz głęboki dźwięk i poczujesz wibracje to znaczy, że ta sztuka jest świeża i smaczna.
- AWOKADO – bardzo twarde oznacza, że owoc nie nadaje się jeszcze do zjedzenia. Gdy naciśniesz na skórkę powinna ona lekko się wgłębić i powrócić na swoje miejsce. To znak, że awokado jest dojrzałe i gotowe do zrobienia z niego guacamole. Nie kupuj awokado, które jest bardzo miękkie i które po potrząśnięciu grzechocze. Tutaj znajdziesz więcej o awokado.
- BORÓWKI – najważniejsze, aby nie były mokre. Jeżeli w opakowaniu jest chociaż trochę wody, może się okazać, że zanim włożysz je do lodówki już będą spleśniałe.
- BROKUŁY – wybieraj te, które są najbardziej zielone. Jeżeli widzisz żółte przebarwienia, to znaczy, że ta sztuka jest już nieświeża.
- BURAKI – muszą być przede wszystkim jędrne i gładkie. Pomarszczone są już przejrzałe i mają mniej smaku. Nie powinny również ulegać wgnieceniu po naciśnięciu. Jeśli kochasz buraki to może czas na buraczany hummus?
- CYTRUSY – wybieraj te bez miękkich miejsc na skórce i takie, które wydają się za ciężkie jak na swój rozmiar
- JABŁKA – nie powinny mieć pomarszczonej skórki. Nie kupuj tych, które świecą się najbardziej ze wszystkich na półce. Jabłka powinny być gładkie, jędrne i ciężkie.
- KALAFIOR – obejrzyj go dokładnie, czy nie jest przebarwiony oraz czy nie pojawiła się pleśń, szczególnie na dole kalafiora. Takie warzywo nie nadaje się już do zjedzenia. Dodatkowo powinien być jędrny.
- MARCHEWKA – powinna być gładka i jasno pomarańczowa. Powinna sprawiać wrażenie, że łatwiej jest ją złamać, niż wygiąć. Przeczytaj więcej o tym dlaczego marchewka jest warzywem zdrowia w naszym wpisie tutaj.
- PIECZARKI – w przypadku tradycyjnych pieczarek powinny być one jędrne, bez przebarwień i suche.
- POMIDOR – przede wszystkim kieruj się zapachem. Powąchaj pomidora przy szypułce. To tam powinien pachnieć najbardziej. Również skórka nie powinna odchodzić od pomidora. Możesz dodatkowo sprawdzić, czy sprężystość pomidora jest taka sama na całej powierzchni.
- SAŁATA – wybierz taką, która jest cała zielona. Pożółkłe końcówki świadczą o nieświeżości.
- SZPARAGI – powinny być jędrne i nie mogą mieć suchych końcówek. Jeżeli tak jest, będą łykowate i pozbawione smaku.
- TRUSKAWKI – kieruj się przede wszystkim zapachem.
- WINOGRONA – jeżeli potrząśniesz kiścią i spadną jakieś owoce, to znaczy, że kiść jest przejrzała.
- ZIEMNIAKI – wybieraj te, które nie kiełkują i nie mają zielonych plan na skórce. Ziemniaki powinny być również ciężkie i twarde.
Jeżeli podobał Ci się artykuł, przeczytaj pozostałe z serii “jak wybrać dobre” przed kolejnymi zakupami
Jak wybrać dobry ketchup?
Jak wybrać dobre masło?
Jak wybrać dobry makaron?
Jak wybrać dobry jogurt?
Jak wybrać dobrą herbatę?
Jak wybrać dobry ser żółty?
Jak wybrać dobry sok?
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Jak wybrać dobry chleb?