Ketchup z cukinii
Keczup nie zawsze musi być pomidorowy! Doskonale nadaję się również cukinia. Koniec lata i początek jesieni to sezon na takie warzywa, dlatego jest to idealny moment na ketchup z cukinii. Niewątpliwą zaletą przygotowania przetworów jest ich smak. Jesteśmy również w pełni świadomi ich składu. Warzywa niepakowane w plastik i szklane słoiczki pozwalają oszczędzać środowisko. Dodatkowo cukinia jest bardzo zdrowa: zawiera żelazo, magnez, potas, witaminę C, K, B1 i nie magazynuje metali ciężkich. Jeden ketchup tyle plusów, dlatego warto go przyrządzić!
Składniki:
- 1,5 kg cukinii,
- 0,5 kg cebuli,
- spora garść soli, najlepiej himalajskiej,
- 400 g koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka cukru trzcinowego i mniej,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżeczka pieprzu, pieprzu cayenne i słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Wykonanie rozkłada się na dwa dni, ale nie martwcie się, wcale nie jest bardzo pracochłonne.
1 dzień (wieczorem):
- Cukinię należy umyć, obrać i wydrążyć nasiona.
- Należy zetrzeć ją na tarce ręcznej lub mechanicznej (co skraca czas przygotowania).
- Cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
- Starte warzywa przełożyć do dużego garnka, zasypać solą i wymieszać. Należy zostawić je tak na całą noc.
2 dzień:
- Warzywa gotować przez około 20 minut, do momentu aż się rozgotują i powstanie papka.
- Następnie dodać cukier i ocet i gotować przez kolejne 20 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Dodać przyprawy i koncentrat i dalej gotować kolejne 20 minut.
- Przygotować słoiki.
- Po 20 minutach zmiksować ugotowane warzywa na gładką masę.
- Przełożyć do słoików, zapasteryzować.
- Lub przełożyć do dużego naczynia i wstawić do lodówki. Ketchup z cukinii wystarczająco szybko znika zanim się popsuje 🙂