Kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami
Też czasem macie takie dni, kiedy macie ochotę na wegetariański obiad? My staramy się jeść umiarkowaną ilość mięsa, więc w naszej kuchni wege obiady goszczą bardzo często. Jednym z nich są proponowane kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami. Są szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu zyskały już grono fanów. Z pewnością zasmakują domownikom! Zawierają błonnik, ułatwiający odchudzanie, jak również witaminy z grupy B wzmacniające układ nerwowy i krwionośny. Doskonale sprawdzą się w każdej sytuacji – na ciepło, na zimno, na obiad, na kolację, jako przekąska, dodatek do burgera lub element bardziej złożonego dania. Do burgerów polecamy również kotlety z batatów.
Składniki:
- 500g pieczarek,
- pół cebuli,
- szklanka kaszy gryczanej,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- tymianek suszony.
Przygotowanie:
1. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
3. Na rozgrzanej patelni z masłem poddusić pieczarki ze sporą ilością pieprzu do momentu, aż odparuje z nich cała woda. Ostudzić.
4. Cebulę pokroić bardzo drobno.
5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
6. W misce wymieszać wszystkie składniki, oprócz jajek. Następnie doprawić do smaku solą i tymiankiem.
7. Dodać jajka.
8. Łyżką nakładać placuszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Piec około 25-30 minut.