Przedstawiamy przepis na pyszne kotleciki z kaszy jaglanej, ciecierzycy oraz suszonych pomidorów. Są szybkie w przygotowaniu, można je upiec lub usmażyć w wersji mniej dietetycznej, idealnie nadają się do lunchboxa (do szkoły lub do pracy), ponieważ dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. 🙂 Ciecierzyca to źródło pełnowartościowego białka, a woda spod ciecierzycy może posłużyć do upieczenia wegańskiej bezy!
Składniki na 4 porcje:
- 100g kaszy jaglanej – woreczek
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- Puszka ciecierzycy
- 6 suszonych pomidorów – my użyliśmy takich bez zalewy oliwnej
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Kaszę przelać wrzątkiem – dzięki temu pozbędziemy się goryczki, a następnie ugotować do miękkości.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulkę i pokrojone pomidory razem z łyżeczką słodkiej papryki.
3. Ugotowaną kaszę, płatki owsiane i ciecierzyce zmiksować blenderem.
4. Dodać cebulkę z pomidorami i doprawić solą i pieprzem.
5. Uformować kuleczki – masa łatwiej się będzie kleić, gdy będziemy to robić mokrymi dłońmi.
6. Piec około 20 minut w rozgrzanym piekarniku (180°C) lub w wersji mniej dietetycznej usmażyć na oleju na patelni.