Sezon na dynię już się zaczął, więc co raz częściej gości ona w naszej kuchni. Dlatego mamy dzisiaj dla Was przepis na rozgrzewający, aksamitny krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym. Spokojnie zupa może być jedzona przez osoby na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
Składniki:
- 1 dynia
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Świeży imbir wielkości kciuka
- 2 suszone papryczki chili
- 1 cukinia
- 500g piersi z kurczaka – w wersji wegetariańskiej/wegańskiej można pominąć
- Olej kokosowy
Wykonanie:
- Dynię pokroić w paski i upiec w piekarniku, aż będzie miękka. Następnie usunąć pestki, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Cebulę i imbir obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, na którym należy podsmażyć cebulę, chili i imbir. Pod koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dynię. Smażyć około 3 minut.
- Do garnka z warzywami wlać mleczko kokosowe.
- Całość zmiksować na gładką masę, a następnie dodać taką ilość wody, aby zupa miała odpowiednią konsystencję.
- Krem doprawić solą i pieprzem.
- Piersi kurczaka pokroić w kostkę, poddusić na patelni i wrzucić do zupy.
- Cukinię pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki. Wrzucić do zupy.
- Całość gotować do momentu, aż skórka z cukinii będzie miękka.
SMACZNEGO!