Krem z dyni
Dynia – złota królowa polskiej jesieni. Można wykorzystać ją zarówno do dań wytrawnych jak i tych na słodko. Beta karoten – antyoksydant mogący zapobiegać nowotworom, obniża również poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na niewiele kalorii i zawartość błonnika, doskonale sprawdza się przy odchudzaniu. W tym przypadku prezentujemy nasz kultowy krem z dyni. Dodatek imbiru pozytywnie wpływa na odporność, ale także rozgrzewa w jesienne popołudnia. Szybka, tania, a do tego jaka pyszna. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom!
Zobacz również: Zupa krem z selera i groszku
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 250 ml mleka 2%,
- 500 g dyni,
- 300 g ziemniaków,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 20 g imbiru świeżego,
- 2 ząbki czosnku,
- 120 g chleba żytniego jasnego (lub innego),
- łyżeczka curry,
- 1 ½ tymianku/rozmarynu,
- sól, pieprz,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić 2 kostkę i smażyć przez 4 minuty. W międzyczasie imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wszystko do cebuli i smażyć przez minutę.
- Marchewkę pokroić w półplasterki. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Dodać curry i wymieszać.
- Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę, wymieszać z zawartością patelni. Przełożyć warzywa do garnka.
- Zalać bulionem i wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie dodać tymianek lub rozmaryn, sól i pieprz.
- Następnie zblenować zupę na krem.
- Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
- Zupę podawać ze świeżą bazylią i grzankami z chleba.
Proponowane dodatki: łyżka jogurtu greckiego, pestki dyni, kiełki, grzanki, czy parmezan.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA
1 porcja 385,8 kcal Wp: 48,3 g Bł.: 11,7 g B: 9,1 g T: 15,1 g
Całość 1543,3 kcal Wp: 193,1 g Bł.: 46,7 g B: 36,3 g T: 60,6 g