Dzisiaj przedstawiamy wam nieco inną odsłonę ciecierzycy serwowanej w formie kotlecików. Kochamy je za szybkość przygotowania oraz uniwersalność. Można je upiec lub usmażyć w wersji mniej dietetycznej. Są idealne do pudełka jako przekąska oraz do obiadu. Smakują dobrze na zimno oraz na ciepło! <3 Dodatkowo ciecierzyca to źródło pełnowartościowego białka, a wodę spod ciecierzycy można wykorzystać do upieczenia wegańskiej bezy.
Składniki na 4 porcje:
- 100g kaszy jaglanej – woreczek
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- Puszka ciecierzycy
- 6 suszonych pomidorów – my użyliśmy takich bez zalewy oliwnej
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Kaszę przelać wrzątkiem – dzięki temu pozbędziemy się goryczki, a następnie ugotować do miękkości.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na niej pokrojoną drobno cebulkę i pokrojone pomidory razem z łyżeczką słodkiej papryki.
- Ugotowaną kaszę, płatki owsiane i ciecierzyce zmiksować blenderem.
- Dodać cebulkę z pomidorami i doprawić solą i pieprzem.
- Uformować kuleczki – masa łatwiej się będzie kleić gdy będziemy to robić mokrymi dłońmi.
- Piec około 20 minut w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) lub w wersji mniej dietetycznej usmażyć na oleju na patelni.