Dlaczego warto jeść marchewkę?
- Poliacetyleny zawarte w korzeniu marchwi (falkarinol i falkarindiol) zostały wpisane przez National Cancer Instytute (http://www.cancer.gov/) na listę naturalnych związków o udokumentowanym działaniu przeciwnowotworowym.
- Falkarinol wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe.
- Badania z lat 80 nad zastosowaniem falkarinolu i falkarindiolu w leczeniu choroby nowotworowej wykazały ich wysoką skuteczność w leczeniu raka nerek, gruczolaka żołądka oraz raka okrężnicy.
- Substancje zawarte w marchwi hamują proces powstawania uszkodzeń w DNA oraz rozprzestrzeniania się komórek nowotworowych.
- Regularne picie soku z marchwi zmniejsza ryzyko ponownego zachorowania na raka gruczołu sutkowego.
- Substancje odżywcze marchwi hamują cykl rozwoju komórek białaczki.
- Badania wykazują, że regularne spożycie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór płuc.
- Obecnie trwają badania nad jadalną szczepionką z marchwi, która miałaby zapobiegać zakażaniu bakterią Helicobacter pylori, która jest jednym z czynników wywołujących stany zapalne przewodu pokarmowego.