Składniki:
– 4 łyżki płatków owsianych
– 400 ml wody
– szczypta soli lub 1/2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Płatki owiane zalać wodą i blendować przez około minutę. Następnie przelać je przez gazę do innego naczynia. Gotowe mleko można dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.
Składniki:
– 200 g wiórków kokosowych (moczonych przez noc)
– 1,2 l wody
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe namoczyć w wodzie na noc. Po nocnym moczeniu nie zlewać wody z wiórków, ale przelać całość do garnka i podgrzać do 60 stopni C. Następnie zblendować masę. Przelać całość przez złożoną gazę.
Składniki:
– 2 litry wody
– 4 łyżki ryżu
– szczypta soli
– 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
Ryż opłukać, wsypać do wody, dodać sól i zagotować. Gotować na małym ogniu przez dwie godziny. Całość ostudzić, dodać ksylitol i zblendować na jednolitą masę. Przelać przez gazę do butelki i przechować w lodówce maksymalnie dwa dni.
Składniki:
– 1 szklanka orzechów nerkowców (moczonych przez noc)
– 3 szklanki wody
– 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
Całość zblendować na gładką masę, przelać przez gazę. Pozostałe rozdrobnione orzechy można użyć jako np. farszu do naleśników.