Naleśniki z jarmużem, ciecierzycą i serem feta
Dzisiaj prezentujemy przepis na naleśniki z pełnoziarnistej mąki z jarmużem, marchewką, ciecierzycą i fetą – czyli bombę zdrowia na talerzu. Dlaczego warto spożywać ciecierzycę i jarmuż? Ponieważ są one doskonałymi źródłami składników odżywczych. Dodatkowo pełnoziarnista mąka zawiera błonnik, który dba o naszą perystaltykę oraz sytość, odrobina kurkumy wspomaga układ odpornościowy oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Po więcej wiadomości zapraszamy również do artykułu – Właściwości zdrowotne jarmużu.
Przepis na 5 naleśników:
Farsz:
- 1 opakowanie jarmużu,
- ½ szklanki suchej ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ kostki sera typu Feta,
- Olej rzepakowy,
- Przyprawy: imbir, curry, galangal,
Ciasto:
- 125g mąki pełnoziarnistej,
- pół szklanki wody gazowanej,
- pół szklanki zimnego mleka – można użyć roślinnego,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
Ciecierzyce zalać wodą i odstawić do napęcznienia na noc. Następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości – około 30 min. Warzywa umyć. Marchew pokroić obieraczką do warzyw w słupki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić pokrojoną cebulę, marchewkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać jarmuż, przyprawy, sól i pieprz. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem przez około 10 min. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć na patelni ceramicznej bez tłuszczu. Na gotowe naleśniki nałożyć farsz, pokrojoną fetę i złożyć na pół. Na koniec całość zapiec w piekarniku. Smacznego!
Inspiracje na inne potrawy z jarmużem: Makaron ryzowy z pesto z jarmużu, pietruszki i słonecznika, czy