Każdy z nas wie, że owsianka to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Po pierwsze dostarcza energię w postaci węglowodanów złożonych, ale zawiera również wiele witamin i minerałów, które odżywią nasz mózg i pobudzą do działania, błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom, nienasycone kwasy tłuszczowe, mające działanie przeciwnowotworowe oraz wspierające układ krążenia, czy aminokwasy egzogenne, a więc powinna znaleźć się w diecie wegetarian, czy wegan. Z pewnością jest doskonałym posiłkiem zarówno dla osób redukujących masę ciała, jak i tych chcących odżywiać się zdrowo. Czy mogą jeść je osoby nietolerujące glutenu, laktozy. lub chore na cukrzyce? Oczywiście! Lecz jak przygotować tą najlepszą? Oto według nas idealna owsianka, którą możesz dopasować wedle swojego uznania!
Jakie płatki owsiane wybrać?
Idealna owsianka
(1 porcja)Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych,
- 1 szklanka wody,
- szczypta soli,
- 120 ml jogurtu naturalnego krowiego lub kokosowego.
oraz do wyboru po jednej propozycji z grupy:
a) łyżka słodkiego: konfitura owocowa/ miód/ syrop klonowy/ syrop daktylowy,
b) szklanka świeżego: maliny/ borówki/ jeżyny/ porzeczki/ truskawki / każde:) ,
c) garść chrupiącego: orzechy/ nasiona/ pestki,
d) szczypta aromatycznego: skórka pomarańczowa/ ekstrakt waniliowy/ cynamon/ kardamon/ przyprawa do piernika,
e) łyżeczka łasuchowego: kakao/korab.
Dlaczego warto włączyć do diety owoce jagodowe?
Zapraszamy również na naszego Facebooka: www.facebook.com/dietetyk_proporcja/