Pasta z bobu
Bób pojawia się na naszych talerzach cyklicznie, ponieważ jego sezon trwa stosunkowo krótko – czerwiec, lipiec. Bób w 100 g ma około 110 kcal, lecz przez znaczną ilość błonnika jest bardzo sycący. W tych zielonych nasionach kryje się wiele właściwości odżywczych – bób jest z pewnością doskonałym źródłem białka, kwasu foliowego, czy potasu. Jest często stosowany w diecie wegańskiej, czy wegetariańskiej ze względu na znaczną ilość aminokwasów egzogennych. U niektórych może powodować wzdęcia, lecz w ostatnim artykule podpowiadamy jak sobie z nimi radzić. Fani tego strączku sięgają po niego bardzo często w czystej postaci – po prostu go gotują. A może by tak spróbować w formie pasty i zachęcić do jego jedzenia innych? Może pasta z bobu na grilla ze znajomymi? Bez wątpienia zaskoczycie wielu bliskich tym przepisem.
Składniki podstawowe:
- 1 szklanka bobu, ugotowanego i obranego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- kilka łyżek wody (w zależności od pożądanej konsystencji),
- 2 ząbki czosnku,
- sól pieprz.
Składniki do wyboru:
- kilka świeżych listków bazylii,
- świeży koper,
- kilka świeżych listków mięty,
- łyżka kminku (ułatwia trawienie).
Przygotowanie:
Przygotowane składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta dodać łyżkę wody i wymieszać. Powtarzać czynność do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeść z ulubionym pieczywem na śniadanie, czy kolacje. Doskonała również na grilla, nie tylko dla wegan, czy wegetarian.
Przepis wzorowany na www.jadlonomia.com