Diety w chorobach tarczycy

Diety w chorobach tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy wrocław

Enter box title

Click here to change this text

Title 50%

Click here to change this text

Name

0%
Title

Click here to change this text

 

 

 

 

 

W ostatnich latach do gabinetów dietetycznych zgłasza się coraz więcej pacjentów z rozpoznaną niedoczynnością tarczycy, ale również takich, u których w trakcie wywiadu medycznego znajdujemy przesłanki aby skierować pacjenta do dalszej diagnostyki w kierunku chorób tarczycy.

Niedoczynność związana jest ze zbyt małą produkcją hormonów tarczycy T4 i T3, które regulują prace większości tkanek w organizmie, odpowiadają za tempo metabolizmu oraz produkcję ciepła.

Tarczyca pobudzana jest do produkcji swoich hormonów poprzez działanie TSH- hormony wydzielanego przez przysadkę mózgową. W związku z tym, gdy tarczyca nie produkuje odpowiedniej ilości T4 i T3 dochodzi do wydzielania większej ilości TSH (hormon przysadki), aby pobudziła tarczyce do produkcji T4 i T3. Im mniejsza produkcja hormonów tarczycy, tym większe wydzielanie TSH. Z tego powodu pacjenci z niedoczynnością tarczycy w badaniach wykazują wysokie TSH, a nie niskie, jakie sugerowałaby nazwa schorzenia.

Najczęstsze przyczyny niedoczynności tarczycy to:

– choroba Hashimoto (autoimmunologiczne, przewlekłe zapalenia tarczycy, wywołane obecnością przeciwciał, niebolesne zapalenie gruczołu tarczowego, prowadzące do zmniejszenia produkcji hormonów

– niedoczynność spowodowana operacyjnym usunięciem tarczycy lub jej części, trwała niedoczynność

– stan wynikający z leczenia jodem promieniotwórczym, najczęściej w chorobie Gravesa i Basedowa lub obecności wolów guzkowych.

Pierwszym badaniem, jakie należy wykonać u osób z podejrzeniem chorób tarczycy to badanie poziomu TSH. Dalsza diagnostyka powinna być kierowana przez lekarza pierwszego kontaktu lub endokrynologa.

Objawy, które mogą sugerować niedoczynność tarczycy:

  • Wzrost masy ciała
  • Uczucie zimna, w szczególności na stopach i dłoniach
  • Spadek nastroju, stany lękowe
  • Wypadanie włosów, pogorszenie kondycji skóry
  • Problemy z wypróżnianiem, częstsze zaparcia
  • Zaburzenia pamięci
  • Problemy z koncentracją
  • Zaburzenia miesiączkowania, a nawet niepłodność
  • Kołatania serca

 

Częste problemy współistniejące:

  • Insulinooporność
  • Zespół policystycznych jajników
  • Łuszczyca
  • Bielactwo

Leczenie polega na uzupełnieniu braków hormonów tarczycy poprzez przyjmowanie odpowiednich preparatów syntetycznych hormonów, jak lewotyroksyna lub innych, które zostaną zalecone przez lekarza.

W związku z szeregiem objawów, jakie niesie za sobą niedoczynność tarczycy wskazane jest, szczególnie u pacjentów z nadwagą i otyłością stosowanie odpowiedniej diety. Spadek tempa metabolizmu skutkuje często u pacjentów wzrostem masy ciała, zwiększeniem udziału tkanki tłuszczowej w organizmie, wzrostem stężenia glukozy we krwi oraz obniżeniem tempa trawienia. W takich przypadka wskazana jest dieta redukcyjna, o obniżonej kaloryczności, z mniejszą ilością węglowodanów prostych oraz ich całkowitym udziałem w diecie do 50-55%, z większą ilością białka oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych, o działaniu przeciwzapalnym.

W związku z pogorszeniem tempa trawienia i występowaniem zaparć plan żywieniowych powinien być bogaty w różne warzywa, produkty pełnoziarniste, żywność jak najmniej przetworzoną. W ciągu dnia pacjenci powinni wypijać ok 2 l wody źródlanej lub mineralnej.

Nieodłącznym elementem zdrowej diety jest regularna aktywność fizyczna. Pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni ćwiczyć 4-5 razy w tygodniu przez 60 minut, tak aby czuć zmęczenie, ale nie być całkowicie wyczerpanym.

Nie ma jednoznacznych badań naukowych potwierdzających skuteczność diety bezglutenowej i bezmlecznej w leczeniu lub zmniejszeniu objawów związanych z niedoczynnością tarczycy. Pacjenci często czują się lepiej po wprowadzeniu takiej diety, lecz prawdopodobnie związane jest to z większym zwróceniem uwagi na swoją dietę, selekcją spożywanych produktów oraz większą orientacją co do składu produktów spożywczych.

Goitrogeny to substancje antyodżywcze znajdujące się w soi, kapuście, brukselce, kalafiorze, brokule, kalarepie, szpinaku, rzepie, kaszy jaglanej, orzeszkach ziemnych, itp. Działanie goitrogenów blokuje wchłanianie jodu z pożywienia lub zwiększa jego wydalanie z organizmu, a tym samym blokuje lub zmniejsza konwersję T4 (hormon nieaktywny, wymagający zmiany w T3) do T3 (hormon aktywny) oraz wpływa na powstawanie woli tarczycowych. W związku z tym produktów bogatych w goitrogeny nie powinno łączyć się w diecie razem ze źródłami jodu (niezbędny do konwersji T4 do T3).

Można zmniejszyć ilość goitrogenów w żywności (POZA ZAWARTYMI W SOI!!!) poprzez obróbkę termiczną, krojenie, moczenie, płukanie oraz kiszenie. Wystarczy gotować bez przykrycia, co zmniejszy ich ilość o 30-50%, doprowadzić pod czas gotowania do temp 90 st. C i chwilę gotować w niej.

Gorszy nastrój, stany depresyjne, wahania nastroju to obok wzrostu masy ciała najczęstsze skutki niewyrównanej niedoczynności tarczycy z jakimi borykają się pacjenci. Wzmagające rozczarowanie swoją sylwetką ciała, rzednące włosy i sucha skóra nie polepszają kondycji psychicznej pacjentów. Dlatego przy zastosowaniu diety redukcyjnej, bogatej w substancje odżywcze jak witaminy i sole mineralne oraz wprowadzeniu aktywności fizycznej nasi pacjenci czują się lepiej na ciele i duchu.

Odpowiednie żywienie pozwala zniwelować negatywne skutki choroby, poprawić komfort życia pacjenta, parametry biochemiczne oraz nastrój pacjenta każdego dnia – jest ono nieodłącznym elementem każdego dnia.

Informacje zawarte powyżej mogą być pomocne dla pacjentów, lecz nie zastąpią indywidulanej, zbilansowanej diety ułożonej przez dietetyków Gabinetów dietetycznych Proporcja. Zapraszamy do kontaktu lub rejestracji online do naszych specjalistów.

 

 

 

 

 

 

 

Dzięki odpowiedniej diecie możemy bardzo mocno wspomóc pracę tarczycy oraz poprawić wyniki badań. Trzeba też pamiętać, że chora tarczyca to zaburzona praca całego organizmu, co również jest brane pod uwagę w trakcie komponowania planów żywieniowych np. w chorobie Hashimoto.

Facebook