Proste i szybkie wege potrawy na grill
Coraz więcej osób wyłącza ze swojej diety mięso lub ogranicza je. Wiadomym jest, że dieta bezmięsna jest zdrową dietą, zbilansowana dostarcza wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego rozwoju organizmu. Kuchnia roślinna nie jest trudna, choć często jak test tak postrzegana przez osoby niedoświadczone. Czasem pojawia się problem – co przyrządzić, przecież na grillu głównie robi się mięso? Tu właśnie chcemy przedstawić proste i szybkie wege potrawy na grill. Można łatwo je modyfikować wedle własnych upodobań, czy preferencji gości. Warto pamiętać, że kluczem do dobrej kuchni roślinnej są przyprawy. Podane przepisy są w wersji wegetariańskiej, natomiast wegańskie opcje będą pomijać wszelkiego rodzaju sery.
Szaszłyki
Składniki do wyboru:
- cukinia,
- cebula,
- papryka,
- pieczarki,
- bakłażan,
- ziemniaki,
- pomidorki koktajlowe,
- marynowane tofu,
- ser: feta, halloumi.
Przyprawy do wyboru:
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- curry,
- papryka słodka lub ostra,
- tymianek.
Przygotowanie:
Obrać ulubione warzywa i pokroić w grubszą kostkę łącznie z serem. Twardsze z nich można obgotować przez kilka minut, aby były gotowe szybciej. Gotowe warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, a następnie skropić oliwą oraz przyprawić ulubionymi przyprawami: solą, pieprzem, curry, papryką, tymiankiem, czy oregano. Piec na grillu do momentu zrumienienia i miękkości warzyw.
Marynowane tofu:
Tofu pokroić w gruba kostkę. Do miski dodać 4 łyżki sosu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, łyżkę musztardy, sosu sojowego, miodu, soku z cytryny oraz cukru trzcinowego. Dla fanów ostrego – przyprawić ostrą papryką (świeżą lub sproszkowaną). Wszystko razem wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na około 3-4h.
Sakiewki warzywne
- pieczarki,
- bakłażan,
- kukurydza,
- czosnek,
- cukinia,
- cebula,
- marchew,
- por,
- papryka,
- ziemniaki,
- tofu,
- ser: feta, halloumi, żółty.
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Wszystkie składniki pokroić w grubszą kostkę mając na uwadze, że ziemniaki, czy marchew będzie przygotowywać się dłużej niż papryka, czy pieczarki (dlatego te twardsze warzywa powinny być nieco mniejsze od tych bardziej miękkich). Wymieszać wszystkie warzywa w misce z odrobiną oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw: soli, pieprzu, sosu sojowego, suszonej papryki, tymianku, bazylii, curry, oregano. Obciąć ok. 40 cm folii aluminiowej. Na jej środek wyłożyć wcześniej przygotowane warzywa, ich wierzch można posypać startym żółtym serem, a następnie zagiąć boki folii (jak na zdjęciach), tak aby powstała sakiewka. Piec na grillu do miękkości warzyw.
Burger
Do roślinnej formy burgera potrzebne są dokładnie takie same składniki co do mięsnego: bułka, kotlet, sałata, pomidor, ogórki, sos. Propozycji jest milion, my podpowiadamy kilka – szybkie i proste. Należy pamiętać, że w wegańskich burgerach nie możemy pozwolić sobie na klasyczny sos czosnkowy na jogurcie, czy majonez, dlatego pojawia się również przepis na banalny, wegański sos czosnkowy. Jeśli jesteście zainteresowani kuchnią roślinną to odsyłamy do przewodnika po strączkach.
Wegetariański kotlet z czerwonej soczewicy
Składniki:
- jajko,
- czerwona soczewica,
- sos sojowy,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- curry.
Przygotowanie:
Czerwoną soczewicę ugotować. Odcedzić wodę. Do miski wrzucić wszystkie składniki i wymieszać. Uformować kotleciki. Konsystencja masy powinna być lepka, ale nie rzadka. Tak jak przy kotletach mielonych. Piec na grillu do zrumienienia
Burgery z batatów
Odsyłamy do naszego wcześniejszego przepisu.
Wegański kotlet z kalafiora
Składniki:
- kalafior,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- papryka ostra,
- papryka wędzona,
- curry.
Przygotowanie:
Odciąć różyczki kalafiora, pokroić w grubsze plastry. Opcjonalnie można podgotować kalafiora, żeby szybciej zrobił się na grillu. Przełożyć plastry kalafiora do miski i dodać oliwę z oliwek, przyprawy i wymieszać. Piec na grillu do zrumienienia.
Wegański sos czosnkowy
Składniki:
- jogurt z mleka kokosowego (dostępny m.in. w sklepach Lidl, czy Netto),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szczypty oregano,
- sok z cytryny,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Do jogurtu na bazie mleka kokosowego wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać przyprawy i wymieszać. Najlepiej odstawać go na minimum godzinę do lodówki.
Gotowe produkty
A gdy znajomi, czy rodzina zaskakują i trzeba wymyślić coś na szybko doskonale sprawdzą się gotowe produkty do kupienia w sklepach, oczywiście takie z dobrym składem. Mogą to być zarówno gotowe burgery jak i kiełbaski np. z firmy Dobra Kaloria. Szeroki asortyment wegańskich gotowych produktów oferuje Lidl, czy Netto.
Kombinacji jest wiele, a gotowanie dla osób niejedzących mięsa wcale nie musi być trudne. Otwórz się na nową kuchnię i sam spróbuj!