Stek z tuńczyka z sałatą i cytrusami
Nasza dzisiejsza propozycja dania to stek z tuńczyka w towarzystwie sałatki z cytrusami. Tuńczyk jest tłusta rybą zawierającą kwasy omega3 i 6 niezbędne do pracy mózgu, dodatkowo zawiera jod dla prawidłowej pracy tarczycy, czy selen dla zachowania odporności. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi minimum raz w tygodniu na naszych talerzach powinna pojawić się ryba. Z pewnością jest to problem w polskich domach, dlatego dzielimy się pysznym przepisem. Ryba podana z cytrusami zawierającymi witaminę C podnosi wchłanialność żelaza hemowego, a zielona sałata bogata w przeciwutleniacze i witaminy z grupy B (w tym również kwas foliowy niezbędny m.in. do prawidłowego rozwoju płodu) chroni przed wolnymi rodnikami i wspomaga układ nerwowy. Dodatkowo smak świeżego tuńczyka nie dorównuje temu z puszki, dlatego mamy nadzieję, że zasmakuje on nawet najwybredniejszym smakoszom! 🙂
Składniki:
- Stek z tuńczyka, nasz miał około 150g,
- Sałata strzępnolistna (lub inny rodzaj),
- Pomarańcza,
- Grejpfrut,
- Olej rzepakowy,
- Sezam do posypania sałaki.
Sos:
- 4 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki octu ryżowego,
- Imbir wielkości kciuka drobno posiekany,
- Sok z 1 limonki.
Przygotowanie:
- Posiekać imbir, następnie razem z pozostałymi składnikami sosu umieścić w małym rondelku. Redukować do uzyskania gęstej konsystencji i przyjemnego zapachu.
- Steki z tuńczyka opłukać pod bieżącą wodą oraz natrzeć olejem (można zastąpić go oliwą).
- Sałatę umyć, następnie porwać na drobne części i ułożyć na talerzu.
- Pokroić cytrusy w cienkie plastry lub kostkę i ułożyć na talerzu.
- Steki smażyć na rozgrzanej patelni po 30sek z każdej strony. Następnie wyłożyć na wierzch talerza i oprószyć solą i pieprzem.
SMACZNEGO! 🙂
Fanom krewetek proponujemy: Szaszłyki surf and turf