Sycąca meksykańska zupa z soczewicą i chili
Typowa meksykańska zupa jest bogata w chili, czyli jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Wykorzystywana jest zarówno w formie świeżej jak i suszonej. Swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie – związkowi chemicznemu, który działa na receptory bólu, powodując uczucie ostrości w ustach. Ilość kapsaicyny w żywności, czyli pikantność, jest mierzona w skali Scoville’a, w skrócie zapisywanej jako SHU. Zwykła papryka nie jest w ogóle ostra, dlatego jej wskaźnik SHU jest równy 0. Dla porównania ziarenka pieprzu mają od 100-500 SHU, a sos Tabasco od 2500 do 5000 SHU. Jeśli jesteście więc fanami ostrości to przepis idealnie dla was, jeśli jednak nie przepadacie za chili możecie zredukować jej ilość lub ją zupełnie pominąć.
Papryczki chili ze względu na zawartość różnych związków chemicznych, mają specyficzne właściwości.
- Działają przeciwnowotworowo – kapsaicyna wpływa na metabolizm związków rakotwórczych i mutagenów, przez co chroni DNA przed ich karcinogennym działaniem. Jednak uwaga! Niektóre badania donoszą, że kapsaicyna spożywana w nadmiarze, może zwiększać ryzyko raka żołądka.
- Polepszają trawienie – składniki chili wspomagają procesy trawienne, stymulując organizm do produkcji soków trawiennych. Ponadto, podnoszą temperaturę ciała i zwiększają tempo metabolizmu, co skutkuje zwiększoną ilością spalonych kalorii.
- Prawdopodobnie kapsaicyna działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, co jest pożądane przy leczeniu wrzodów oraz nadżerek żołądka. Jednak należy zaznaczyć, że takie działanie obserwowane jest jedynie przy umiarkowanym spożyciu.
- Poprawiają profil lipidowy – regularne jedzenie papryczek chili powoduje obniżenie cholesterolu oraz trójglicerydów, co działa prewencyjnie na choroby sercowo-naczyniowe. Dodatkowo, zmniejszają agregację płytek krwi oraz krzepliwość, a to chroni przed powstawaniem blaszek miażdżycowych.
- Poprawiają nastrój – spożywanie papryczek chili zwiększa produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia, przez co dodatkowo uważane są za doskonały afrodyzjak.
W zimowe dni doskonale sprawdzają się rozgrzewające i sycące zupy, dlatego też zachęcamy wszystkich do skorzystania z naszego przepisu na meksykańską zupę z soczewicą i suszonym chili. Fanom soczewicy polecamy również zapiekankę z soczewicą, cukinią i topinamburem.
Składniki na 1 duży garnek dla 6 osób:
- 500 g mięsa wołowego np.: rostbefu,
- 100 g soczewicy zielonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 300 g pieczarek,
- puszka fasoli czerwonej,
- puszka kukurydzy,
- przecier pomidorowy,
- kartonik passaty pomidorowej,
- 3 suszone papryczki chili,,
- Olej rzepakowy
Przyprawy:
- Słodka czerwona papryka,
- Kurkuma,
- Kumin,
- Imbir,
- Kolendra,
- Liść laurowy,
- Ziele angielskie.
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i wsypać do dużego garnka z małą ilością wody. Dodać liść laurowy, sól i ziele angielskie. Mięso i cebulę pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć wołowinę wraz z cebulą. Pod koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki przekroić na pól, a paprykę pokroić w kostkę. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasolę. Gdy soczewica będzie miękka, dodać usmażone mięso z cebulką oraz wszystkie warzywa oprócz fasoli. Dodać przecier pomidorowy, passatę, suszone chili oraz przyprawy. Całość powinna się gotować około 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać czerwoną fasolę. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą 😉 .
Zapraszamy również na naszego Facebooka:
www.facebook.com/dietetyk_proporcja/
Źródła:
- Sadeek E.A., Abd El-Razek F.H. The Chemo-Protective Effect of Turmeric, Chili, Cloves and Cardamom on Correcting Iron Overload-Induced Liver Injury, Oxidative Stress and Serum Lipid Profile in Rat Models. Journal of American Science 2010; 6(10), 702-712
- Yeoh K.G., Kang J.Y., Yap I. et all. Chili protects against aspirin-induced gastroduodenal mucosal injury in humans. Digestive Diseases and Sciences 1995; 4, 580-583
- Olszewska J. Kapsaicyna – lek czy trucizna? Kosmos Problemy Nauk Bilogicznych 2010; 1-2, 133-139