Szaszłyki surf and turf – krewetki, ananas, kurczak, tamaryndowiec
Ananas, mango, kokos kojarzą nam się tylko z jednym, czyli plażą nad cudownym morzem. Nie każdy może teraz tam być osobiście, my możemy Was tam zabrać. Naszą dzisiejszą propozycją, która przeniesie Was pod palmę są szaszłyki surf and turf – czyli połączenie mięsa z owocami morza. Krewetki, ananas, kurczak, tamaryndowiec… to nie może się nie udać ☺.
Gdybyście byli zainteresowani opcjami na wege grilla.
Składniki:
- świeże krewetki – 200g,
- pierś z kurczaka – 400g,
- cukinia – średnia sztuka,
- ananas – kilka plastrów świeżego lub z puszki,
- szczypta curry.
Marynata do krewetek:
- pasta z tamaryndowca – 2 łyżeczki,
- czosnek – 1 lub 2 ząbki,
- chili – szczypta,
- sok z ½ cytryny.
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i curry.
- Obrać czosnek, wycisnąć sok z ½ cytryny, dodać 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca oraz odrobinę świeżego chilli (wedle uznania). Całość wymieszać, a następnie odstawić do przegryzienia się.
- Krewetki obrać z pancerzy zostawiając ogonek, a następnie umieścić w przygotowanej marynacie.
- Cukinię oraz ananasa również pokroić w kostkę, a następnie nawlec wszystko na patyczki do szaszłyków.
- Grillować około 4 min z każdej strony, lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. około 15 min. Jeżeli szaszłyki pieczone będą w piekarniku należy pamiętać o tym, aby patyczki uprzednio namoczyć w wodzie (około 1 godziny) – zapobiegnie to ich przypaleniu.
- Jako dodatki można podać ryż oraz sałatę.
