Dzisiejsza nasza propozycja to błyskawiczna sałatka, która doskonale nadaje się na upalne dni w ramach obiadu. Tabbouleh jest libańskim daniem, którego podstawą jest kasza. W oryginalnej wersji używamy kaszy kuskus, ale my zachęcamy Was do wypróbowania jej z kaszą jaglaną. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, poprzez dodatek świeżej mięty i dużej ilości natki pietruszki. Aha, zapomnielibyśmy dodać, że najważniejszym składnikiem naszej sałatki jest BÓB :).
Składniki:
- 250g bobu
- 100g Kaszy jaglanej
- 100g sera feta (owczo-koziego)
- Pomidorki koktajlowe
- 2 ogórki
- 1 czerwona cebula
- Pietruszka
- Mięta
Dressing:
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- Sok z 1 cytryny
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
- Bób oraz kaszę ugotować w osobnych garnkach, ostudzić pod zimną wodą, obrać bób ze skórek a następnie wrzucić do miski.
- Pozostałe składniki pokroić i również umieścić w misce.
- Dressing wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Całość delikatnie wymieszać w półmisku i odstawić do lodówki na 30min do schłodzenia.
Voila!