Herbata to napój, który pijemy niemal każdego dnia. Sklepy i producenci herbat oferują nam ogromną różnorodność różnych typów i odmian… Czym się kierować i na co zwracać uwagę przy zakupie herbaty? Torebkowe czy sypane?
Zacznijmy od podstaw. Herbata to napar z liści rośliny Camellia sinesis choć pod hasłem „herbata” rozumiemy też zwyczajowo napar z owoców oraz ziół, jednak nie o nich dzisiaj mowa :). Podstawowe rodzaje herbat, klasyfikowane w zależności od produkcji to czarna, zielona, biała, żółta, czerwona Ooolang oraz czerwona Pu-erh.
Zacznijmy od podstaw. Herbata to napar z liści rośliny Camellia sinesis choć pod hasłem „herbata” rozumiemy też zwyczajowo napar z owoców oraz ziół, jednak nie o nich dzisiaj mowa :). Podstawowe rodzaje herbat, klasyfikowane w zależności od produkcji to czarna, zielona, biała, żółta, czerwona Ooolang oraz czerwona Pu-erh.
Herbaty te różnią się między sobą procesem technologicznym, który wpływa bezpośrednio na ich walory smakowe a także na korzyści dla naszego zdrowia. Im ciemniejsza herbata tym proces produkcji był bardziej „intensywny” a sama herbata poddana dłuższemu procesowi utleniania. Utlenianie to nic innego jak leżakowanie niewysuszonych liści herbaty, podczas czego liście „fermentują” (chociaż “fermentacja” to trochę mylne określenie gdyż w procesie tym nie biorą udziału bakterie). Im herbata jest bardziej utleniona tym będzie zawierała mniej antyoksydantów, ale jej aromat i smak będzie bardziej intensywny.
I tak, najbardziej „sfermentowaną” herbatą jest herbata czarna, która jest wciąż królową w wielu polskich domach. Herbata czarna może ukrywać się pod nazwami: Yunnan, Ceylon, Assam, Darjeeling, Lapsaang Souchong, Golden Kenya. Czerwona herbata Ooolong jest przygotowywana podobnie jak herbata czarna jednak czas utleniania wynosi 20% czasu potrzebnego na utlenianie herbaty czarnej. Dzięki temu uzyskujemy ciemno kolor i korzenny aromat. Przykładowe to Oolong Formosa, Milk Oolong.
W przypadku herbaty zielonej proces utlenienia jest jeszcze krótszy przez co kolor tej herbaty jest zielony. Smak naparu jest trawiasty a nawet lekko ziemisty. Do zielonych hebrat zaliczamy typy Genmaicha, Sencha, Gunpowder, Chun Mee. Herbata biała jest najdelikatniejszą z herbat. Wytwarzana jest z najmłodszych, jeszcze nierozwiniętych w pełni listków oraz pączków z czubka krzewu (tzw. Silver tips). W procesie technologicznym liście suszy się zaraz po zebraniu i zwiędnięciu tak aby nie dopuścić to utlenienia. Dlatego zawiera ona najwięcej antyoksydantów. Przykłady herbat białych to Pai Mu Tan, Shou Mei, Yin Zhen
Herbata żółta (u nas niezbyt popularna)- wytwarzana z młodych pędów herbacianych, które poddane są utlenianiu w bardzo niewielkim stopniu. Przykłady to Junshan Yinzhen, Huoshan Huangya, Huang Da Cha. Czerwona herbata Pu-erh jest produkowana nieco odmiennie od herbaty typu Ooolong gdyż w trakcie fermentacji liście leżakując są poddane działaniu powietrza o określonej wilgotności i temperaturze. Proces ten trwa nawet kilkadziesiąt lat.. W ten sposób powstaje charakterystyczny ziemisty posmak herbaty Pu-erh i jej bardzo ciemny kolor.
Którą herbatę wobec tego wybrać? Na pewno warto sięgnąć po herbatę zieloną oraz białą ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy! Nie oznacza to jednak, że powinniśmy się pożegnać z herbatą czarną! Najważniejsze to zróżnicowanie, więc testujcie i smakujcie każdej z nich!! 🙂
Liściasta czy w torebkach (ekspresowa)?
W herbacie liściastej znajdziemy liście krzewu herbacianego różnej wielkości, całe lub połamane. Zupełnie inne są herbaty ekspresowe, do produkcji których wykorzystywane są tzw. miał oraz pył herbaciany. Jest to nic innego jak odpadki produkcyjne, surowiec o najniższej jakości. Niekiedy mówi się, że w torebce znajduje się to, co zostało zamiecione spod krzewu i niestety, jest w tym sporo prawdy… Jednak nie każda herbata w torebce musi być gorsza jakościowo! Często w torebkach w kształcie piramid jest użyty surowiec lepszej jakości, z rozdrobnionych liści. Dodatkowo jeśli już decydujemy się na herbatę w torebkach warto wybierać te, które są w torebkach z flizeliny czy syntetycznej siateczki, która w przeciwieństwie do (“tradycyjnej”) papierowej nie psuje smaku herbaty.
Czy warto zatem dopłacić i kupić herbatę liściastą? Zdecydowanie tak! Wydłużamy nieco czas parzenia ale zyskujemy wspaniały smak i aromat, którego nie jesteśmy w stanie skosztować parząc herbatę z „ekspresówki”.
„OP”, „SFTGOP” czym są te tajemnicze skróty?
Na opakowaniach niektórych herbat widnieją dodatkowe oznaczenia literowe. Są to skróty, które pokazują nam z jakiego liścia została wyprodukowana herbata. Im liść jest większy tym herbata będzie mocniejsza i bardziej „ziemista” w smaku. Im mniejszy tym napar delikatniejszy ale zarazem bogatszy w bukiecie.
źródło:http://oherbacie.pl/gatunki-herbaty-rodzaje-i-odmiany/
Najlepsze będą te z całych, małych delikatnych liści:
- FOP(Flowery Orange Pekoe) – powstała z delikatnych, młodych liści
ORAZ
Herbaty z młodych liści z pączkami (tzw. Tipsami):
- GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe)
- TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
- SFTGOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
Gorszym wyborem będą herbaty z dużych, twardych liści takie jak:
- OP (Orange Pekoe), P (Pekoe), FP (Flowery Pekoe), PS (Pekoe Souchong), S(Souchong)
Jeśli w skrócie napotkacie literkę B to herbatę wyprodukowano z liści łamanych. Kolejne litery wskazują na jakość surowca, jednak herbaty łamane zwykle wytwarza się z większych liści. Są one nieco gorszym wyborem niż herbaty z całych liści jednak wśród nich można również znaleźć coś dobrego 🙂 :
- FBOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – to wysokiej jakości herbaty z dużą ilością pączków
Nieco gorszym wyborem będą:
- TGBOP (Tippy Golden Broken Orange Pekoe – z dodatkiem młodych pączków)
- TGFBOP (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – długie liście z najmłodszymi pączkami)
- FTGFOP (Flowery Broken Orange Pekoe – z najmłodszymi pędami)
To czego powinniśmy unikać to:
- GOP (Broken Orange Pekoe)
- GBOP (Golden Broken Orange Pekoe)
- GFBOP (Golden Flowery Broken Orange Pekoe)
- BSP (Broken Pekoe Souchong) – herbaty z długich, twardych liści bez pączków
Pamiętaj! Jeśli wybierzesz herbatę liściastą (tak, to naprawdę dobry wybór!!) zwróć uwagę, czy w opakowaniu jest tzw. okienko, które pozwala Ci zobaczyć jak herbata wygląda bo nie na każdej będzie oznaczenie literowe. Jeśli tak to spróbuj ocenić wielkość liścia. Im mniejszy tym herbata będzie bardziej delikatna. Rodzaj zapakowania herbaty będzie wpływał na to w jakim stopniu jej zapach wywietrzeje na półce sklepowej. Najbardziej korzystne jest opakowanie próżniowe!
Cena. W pewnym stopniu cena również może wskazywać na jakość herbaty (choć nie zawsze tak jest!), gdyż liść herbaciany najwyższej jakości jest droższy od gorszego surowca.
Nie udało się znaleźć herbaty jakiej szukasz w hipermarkecie? Nie martw się! Jest mnóstwo sklepów internetowych, oferujących herbaty świetnej jakości! Udanego polowania!
Bibliografia:
www.jakkupowac.pl/jaka-herbate-kupic/
www.eherbata.pl
Jeżeli podobał Ci się artykuł, przeczytaj pozostałe z serii “jak wybrać dobre” przed kolejnymi zakupami
Jak wybrać dobry ketchup?
Jak wybrać dobry makaron?
Jak wybrać dobry jogurt?
Jak wybrać dobre masło?
Jak wybrać dobry ser żółty?
Jak wybrać dobry sok?
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Jak wybrać dobry chleb?
Jak wybrać najlepsze warzywa i owoce?