Wielu z nas nie wyobraża sobie kromki chleba bez odrobiny masła. Na półkach sklepowych nie brakuje produktów z napisem „masło”, tylko czy każdy produkt o tej nazwie wart jest zakupu? Jak wybrać dobre masło, o tym dzisiejszy artykuł.
Masło to produkt spożywczy otrzymywany ze śmietany (ukwaszonej śmietanki) lub ze śmietanki. Możemy je otrzymać zarówno z mleka krowiego jak i mleka innych ssaków np. bawolego.
Na polskich wsiach masło wyrabiało się samodzielnie w masielnicach, do dzisiaj niektóre gospodynie kultywują te tradycje. Na dużą skale masło produkowane jest w mleczarniach, w przedsiębiorstwach, które prowadzą ograniczoną działalność lokalną, marginalną o profilu mleczarskim. Na rynku dostępne jest też masło ekologiczne otrzymywane z ekologicznego mleka.
Masło to najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy i produkt pełnowartościowy. Tłuszcz mlekowy jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem jadalnym, co zawdzięcza specyfice występujących w nim kwasów tłuszczowych. Jego strawność wynosi 96%, dzięki obecności krótko- i średnio- łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są łatwo trawione i wchłaniane w naszym organizmie. Masło jest źródłem witaminy A i D3 i witaminy E, a także kwasu linolowego i kwasu masłowego, które chronią przed rozwojem komórek nowotworowych. Ze względu na swoje walory, szczególnie poleca się by znajdowało się w diecie dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
Swoją odżywczą, dietetyczną i zdrowotną rolę masło spełnia tylko wówczas gdy jest dobrej jakości. Dobre masło zawiera min. 82% tłuszczu mlecznego, a 16% to woda. Nie może w nim być tłuszczów roślinnych ani innych dodatków. Prawdziwe masło gdy leży na ladzie chłodniczej będzie twarde gdy je dotkniemy, powinno być koloru białego (kremowego), żółty lub pomarańczowy kolor masła może świadczyć o dodatku tłuszczu roślinnego albo barwników.
Wyróżniamy:
- masła EXTRA, które otrzymuje się z ukwaszonej śmietany pasteryzowanej
- śmietankowe, otrzymane ze śmietanki nieukwaszonej
- masło delikatesowe i wyborowe, podobne do masła extra
- masło stołowe- nieco gorszej jakości, ponieważ zawiera 73,5% tłuszczu mlecznego i ponad 24% wody
- masło klarowane- pozbawione białek mlek, znakomicie nadaje się do smażenia, gdyż wytrzymuje wysokie temperatury
Lista dobrych jakościowo maseł:
- Masło Kerrygold (82% tł)
- Pilos Masło Extra (83% tł)
- Masło Extra Łaciate firmy Mlekpol (83% tł)
- Masło Extra HEJ! Producent OSM w Radomsku (82% tł)
- Tradycyjne Masło Polskie Extra firmy SOBIK
- Masło Extra Osełka Tesco (82% tł)
- Duńskie Masło klasyczne firmy Lurpak (82% tł)
- Masło Polskie Extra bez dodatków Mlekovita (82% tł)
- Masło Gostyńskie Extra (82% tł)
- Masło Extra Osełka Mlekovita (82% tł)
Szczególnie warto zwrócić uwagę na masło Kerrygold. To irlandzkie masło pozyskiwane z mleka tamtejszych krów. Co je wyróżnia? Otóż w Irlandii działa zrównoważony program produkcji mleczarskiej, w ramach którego co 18 miesięcy przeprowadza się kontrole w gospodarstwach. Dba się również o to by hodowle mleczarskie nie przekraczały 70 krów. Krowy wypasane są nawet przez 300 dni w roku, mają sporo wolnej przestrzeni, na której mogą spokojnie skubać trawę. Tutejszy klimat, nastawienie kraju na rozwój rolnictwa , duże powierzchnie obszarów rolnych porośniętych trawami sprawiają, iż Irlandia jest krajem o najmniejszej emisji CO2. Masło Kerrygold charakteryzuje złocisty kolor, który zawdzięcza dużej ilości beta-karotenu.
Jeżeli podobał Ci się artykuł, przeczytaj pozostałe z serii “jak wybrać dobre” przed kolejnymi zakupami
Jak wybrać dobry ketchup?
Jak wybrać dobry makaron?
Jak wybrać dobry jogurt?
Jak wybrać dobrą herbatę?
Jak wybrać dobry ser żółty?
Jak wybrać dobry sok?
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Jak wybrać dobry chleb?
Jak wybrać najlepsze warzywa i owoce?