Bardzo szeroka oferta pieczywa w sklepach powinna ułatwić nam wybór. Jednak czy na pewno jest nam prościej? W prawdziwym gąszczu sklepowych półek łatwo się pogubić! Tym bardziej, że tak naprawdę, mimo różnorodności, ciężko znaleźć tam dobry chleb. Jaki chleb kupić? Czym się kierować? Odpowiedzi na te, jakże trudne pytania, znajdziecie w poniższym artykule. 🙂
1. Czy warto wybrać pieczywo pełnoziarniste? Czy rożni się od białego tylko kolorem?
Podstawowym składnikiem chleba jest mąka, którą charakteryzuje tzw. Tym mąki. Mąki niskiego typu (np. TYP450) powstały z ziarna oczyszczonego z łuski, przez co zawierają mniej błonnika pokarmowego oraz minerałów. Mąki wysokich typów (750, 1050 itp.) są o wiele bogatsze w błonnik, witaminy (np. B1, B2, B3) oraz składniki mineralne (np. żelazo czy magnez). Czy to ma znaczenie? Zdecydowanie TAK! Przede wszystkim, jedząc pieczywo z mąk wysokich typów dostarczamy sobie o wiele więcej witamin i minerałów. To jednak nie wszystko!
Nasz organizm nie odróżnia cukru pochodzącego z białej mąki od cukru w cukierniczce, efekt jest taki sam… Po spożyciu dużej ich ilości gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi. Wtedy wkracza do akcji trzustka, która wydziela hormon – insulinę i w ten sposób poziom glukozy zostaje obniżony. Często jednak trzustka działa zbyt gwałtownie lub zbyt mocno, a my robimy się szybko głodni i wzrasta w nas chęć zjedzenia czegoś słodkiego :). Znów jemy i znów działa insulina. W ten sposób nasza trzustka ciągle pracuje na najwyższych obrotach! Nadmiary cukru są natomiast magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo komórki naszego ciała mogą stać się w końcu oporne na działanie insuliny, przyzwyczaić się do jej ciągłego nadmiaru. Sprzyja to powstaniu nadwagi oraz zaburzeń metabolicznych – insulinooporności czy nawet cukrzycy typu II. Pamiętajmy jednak, że taka sytuacja nie następuje w przypadku spożywania produktów z pełnego ziarna, czyli np. pieczywa pełnoziarnistego 🙂 Takie pieczywo nie powoduje tak nagłych skoków cukru, a dodatkowo zawiera znaczną ilość błonnika pokarmowego, który reguluję prace naszego jelita i wspomaga odchudzanie. Pamiętajmy jednak o umiarze, nawet najzdrowsze pieczywo w nieumiarkowanej ilości może powodować przyrost masy ciała!
2. Dlaczego warto wybierać pieczywo na zakwasie?
Zakwas to produkt naturalny powstały przez fermentacje bakteryjną mąki. Bakterie kwasu mlekowego produkują w tym czasie kwasy organiczne oraz inne substancje przeciwbakteryjne i zapobiegające rozwojowi pleśni. Podczas tego procesu zwiększa się ilość kwasu foliowego oraz witamin z grupy B w zakwasie. Dodatkowo rozkładane zostają fityniany – związki naturalnie występujące w produktach zbożowych, które utrudniają wchłanianie m.in. wapnia, cynku magnezu i żelaza. Kwas mlekowy, który powstaje w tym procesie reguluje prace przewodu pokarmowego, dodatkowo przeciwdziałając zaparciom. Hamuje także rozwój szkodliwych, a sprzyja rozwojowi dobrych bakterii jelitowych, m.in. wzmacniając odporność naszego organizmu. Mówimy wiec zakwasowi zdecydowane TAK!
3. Czy chleb tuczy?
Pełnoziarnisty – NIE, (w umiarkowanej ilości!) a pomaga zrzucić zbędne kilogramy! Przez obecność błonnika zmniejsza uczucie głodu oraz reguluje perystaltykę jelita. Wybierajmy więc chleb pełnoziarnisty na zakwasie!!! Jest najlepszy dla naszego zdrowia.
4. Jaki chleb wybrać, jak nie zginąć w gąszczu sklepowych półek?
Klucz do sukcesu to etykieta! Ona prawdę Ci powie :). Najważniejsze składniki chleba to mąka, woda, sól i zakwas. Im mniej jest więc składników na etykiecie tym lepiej. Dodatkowo, pożądane są ziarna oraz orzechy (np. siemię lniane, nasiona słonecznika, sezam): zawierają białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, cenne witaminy i minerały a także błonnik pokarmowy, który wspomaga proces odchudzania! Mąka najlepiej żeby była o typie przynajmniej 750. Koniecznie pamiętaj, aby w składzie chleba był zakwas- pszenny lub żytni.
5. Dodatkowe składniki, które można spotkać na etykiecie chleba to: ekstrakt jęczmienny, karmel, mleko w proszku, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, syrop glukozowy- to z kolei składniki uzupełniające. Szczególnie warto unikać pieczywa zawierającego karmel, syrop glukozowy, mleko w proszku oraz słód/ekstrakt jęczmienny. To tylko uzupełniacze i barwniki przyciemniające chleb, żebyśmy myśleli że jest pełnoziarnisty!
6. A co jeśli nie ma etykiety lub obawiasz się, ze producent Cię oszukuje (Co niestety się zdarza)?? Z tym też sobie poradzimy 🙂
– Zważ pieczywo w ręce. Dobry chleb powinien być ciężki.
– Ocen kolor pieczywa- powinno być szarawe, brązowy chleb na pewno jest pokolorowany!
– Spróbuj ścisnąć chleb. Dobry wybór powinien być dosyć twardawy a nie miękki jak gąbka.
– Jeśli masz możliwość, ocen jak wygląda w przekroju. Pieczywo pszenne powinno być równomiernie porowate a żytnie powinno mieć mocno zbitą konsystencję.
Pamiętaj, że chleb pełnoziarnisty może nie być dla Ciebie dobry, jeśli cierpisz na schorzenia przewodu pokarmowego. Jeśli występują u Ciebie choroby przewlekłe i nie jesteś pewien jakie pieczywo wybrać, najlepiej skonsultować się z dietetykiem. 🙂
Podsumowując, pamiętaj aby kupowany przez Ciebie chleb miał na etykiecie jak najmniej składników. Unikaj tych, zawierających karmel, syrop glukozowy, mleko w proszku oraz słów/ekstrakt jęczmienny a także wszystkie inne, których nazwy brzmią dla Ciebie dziwnie i obco. Weź chleb do ręki i obejrzyj go dokładnie! Dobry jakościowo chleb powinien być ciężki i twardawy o szarawym kolorze. Dobrym i bezpiecznym wyborem powinien być chleb żytni razowy oraz graham. Jednak również w tym przypadku oceń go krytycznie według powyższych wskazówek!!!
Jeżeli podobał Ci się artykuł, przeczytaj pozostałe z serii “jak wybrać dobre” przed kolejnymi zakupami
Jak wybrać dobry ketchup?
Jak wybrać dobre masło?
Jak wybrać dobry makaron?
Jak wybrać dobry jogurt?
Jak wybrać dobrą herbatę?
Jak wybrać dobry ser żółty?
Jak wybrać dobry sok?
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Jak wybrać najlepsze warzywa i owoce?