Ketchup uwielbiają chyba wszyscy – jak pokazują badania ponad 80% Polaków ma go zawsze w swojej lodówce. Idealnie komponuje się z większością przysmaków, dlatego sięgamy po niego częściej niż po majonez, chrzan czy musztardę. Choć przez wielu uważany jest za niezdrowy, okazuje się, że wszystko zależy od tego, w jaki sposób i z jakich produktów został wyprodukowany. Ketchup to idealne źródło likopenu – naturalnego antyoksydantu, który działa przeciwnowotworowo, może chronić przed zawałem serca czy chorobami neurologicznymi. Dzięki jego wysokiej koncentracji i lepszej przyswajalności spożywanie przecierów pomidorowych może przynosić korzyści dla zdrowia. Dodatkowo fińscy naukowcy odkryli, że osoby regularnie spożywające ketchup, soki czy przeciery pomidorowe mają niższy poziom „złego” cholesterolu we krwi 🙂 Pamiętajmy jednak, że sklepowy ketchup to także źródło cukru!
Aby móc wybrać dobry ketchup wśród sklepowych półek najpierw warto dowiedzieć się jaki skład powinien mieć ketchup „naturalny”. Zwykły, klasyczny ketchup (a można zrobić go w domu!) powinien mieć w składzie:
- Pomidory
- Cukier
- Ocet
- Sól kuchenna
- Ziele angielskie
- Goździki
- Cebula
- Inne przyprawy naturalne
Niestety, producenci dodają do niego wiele innych składników, by możliwie jak najbardziej obniżyć jego cenę. Mogą to być m.in.: barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan sodu, acetylowany adypinian diskrobiowy czy skrobia modyfikowana.Z ciekawostek – ketchup w tubce nie zawsze ma ten sam skład co jego odpowiednik w słoiczku więc zawsze sprawdzajmy skład.
Jak więc wybrać dobry ketchup?
Kieruj się 3 zasadami:
- Jak najwięcej pomidorów
- Jak najmniej składników dodatkowych (zagęstników, aromatów, barwników, regulatorów itp.)
- Dobry ketchup powinien być robiony z pomidorów, a nie z koncentratu.
Pamiętaj, że zawsze też można zrobić ketchup samodzielnie i to bez dodatku cukru 🙂 http://cookitlean.pl/przepisy/ekspresowy-ketchup-bez-cukru/
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju (bez cukru!)
- 250 ml pomidorów z kartonu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu winnego
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
Wszystkie składniki wrzucamy blendera i miksujemy na gładki sos. Ci bardziej wymagający mogą dodatkowo przetrzeć ketchup przez sitko, żeby był jeszcze gładszy:)
Jeżeli podobał Ci się artykuł, przeczytaj pozostałe z serii “jak wybrać dobre” przed kolejnymi zakupami
Jak wybrać dobre masło?
Jak wybrać dobry makaron?
Jak wybrać dobry jogurt?
Jak wybrać dobrą herbatę?
Jak wybrać dobry ser żółty?
Jak wybrać dobry sok?
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Jak wybrać dobry chleb?
Jak wybrać najlepsze warzywa i owoce?