Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to powrót do złocistej jesieni. Można przygotować ją w zaledwie kilka chwil. Dostarcza nam składników odżywczych takich jak potas, beta karoten, witamina C oraz niezbędną do życia wodę. Doskonale sprawdzi się w porach letnich, jak i zimowych. W tym przypadku bazuje ona na pieczarkach, ale można zamienić je na leśne grzyby. Jednak gotując ją dla dzieci warto użyć tylko pieczarek, ponieważ grzyby leśne takie jak np. borowiki, czy podgrzybki nie są zalecane przed 12 rokiem życia ze względu na ewentualne ryzyko zatrucia. Zupa ta z pewnością zasmakuje całej rodzinie, zarówno młodszym jak i starszym!
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 600 g pieczarek (w sezonie można użyć grzybów leśnych, np. borowików lub kurek; można wymieszać różne gatunki),
- cebula,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 15 g mąki kukurydzianej,
- 200 g makaronu pełnoziarnistego,
- 50 ml śmietany 18%,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę w półplasterki. Większe grzyby przekroić na kawałki, mniejsze można zostawić w całości. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć 2 minuty. Dodać grzyby i dusić przez ok. 5-7 minut. Można dodać trochę wody, jeśli by przywierały.
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Zawartość patelni przenieść do garnka i zalać bulionem. Następnie zagotować.
- W miseczce wymieszać śmietanę i mąkę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodać do garnka. Gotować przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Proponowane dodatki: natka pietruszki, świeży tymianek, koperek, nasiona sezamu.
zmodyfikowany przepis i zdjęcie pochodzą z: https://kuchnia-marty.pl/zupa-grzybowa/
Zapraszamy również na naszego Facebooka:
www.facebook.com/dietetyk_proporcja/