Zup krem nigdy dość. Ta powstała po szybkim przeglądzie lodówki – zresztą, jak większość kremów w naszej kuchni. Seler został po sałatce z tuńczykiem, groszek zalegał w zamrażalniku już jakiś czas, a cebula jest stałym bywalcem w naszej diecie. Bazą do naszych zup krem jest zazwyczaj podsmażona na maśle klarowanym cebulka, albo por, nierzadko z czosnkiem, a to co wrzucamy do garnka później zależy już tylko od nas (lub od stanu naszej lodówki). Idzie czas zimy, więc zupy krem idealnie będą się nadawać na tę porę roku.
Składniki:
- pół opakowania mrożonego groszku
- 5 łodyg selera naciowego
- pół cebuli
- mały ziemniak
- 1 łyżka masła klarowanego
- gałka muszkatołowa
Przepis:
1. Cebulę drobno pokroić, selera pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło.
3. Wrzucić na patelnię cebulę i selera, podsmażyć około 7 minut.
4. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
5. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać pokrojonego ziemniaka, podsmażone warzywa, groszek i przyprawy: gałkę, sól i sporą ilość pieprzu. Gotować około 25 minut.
6. Całość następnie zmiksować i doprawić do smaku.
Leave a Reply